Članak

HOTEL HILLS

U Sarajevu otvoreno Evropsko juniorsko prvenstvo u boksu sa 28 reprezentacija i više od 400 učesnika

(Patria) - Danas je u Sarajevu otvoreno Evropsko prvenstvo u boksu za dječake i djevojčice (juniore), koje će trajati od 23. do 30. juna 2024. godine. Ovo prestižno takmičenje okuplja najbolje mlade boksere iz cijele Evrope, starosti 15 i 16 godina. Takmičenja će se održavati u sportskoj dvorani hotela Hills na Ilidži, koja je posebno opremljena za ovu priliku.

"Ovo prvenstvo je izuzetna prilika za mlade sportiste da pokažu svoje vještine i potencijal na međunarodnoj sceni," izjavio je Ioannis Filipatos, predsjednik Evropske bokserske konfederacije.

"Sarajevo je pokazalo izvanrednu sposobnost organizacije i dobrodošlice, što će sigurno ostaviti trajan utisak na sve učesnike."

Generalni sekretar EUBC-a Kiril Šekutjev dodao je: "Ovo takmičenje nije samo prilika za sportsko rivalstvo, već i za promovisanje prijateljstva i međusobnog razumijevanja među mladima iz različitih zemalja. Organizatori su učinili ogroman posao kako bi sve bilo savršeno."

Predsjednik Bokserskog saveza Bosne i Hercegovine Predrag Bartula je izrazio svoje zadovoljstvo zajedničkim naporima cijele zajednice: "Ponosni smo što imamo priliku ugostiti ovako značajan događaj. Ovo prvenstvo je važno ne samo za promociju boksa, već i za razvoj sporta među mladima, te dokaz da možemo napraviti mnogo ako uložimo pravu energiju u kvalitetne projekte."

Evropsko prvenstvo će okupiti reprezentacije iz 28 zemalja, sa stotinama dječaka i djevojčica koji će se boriti za titulu evropskog prvaka u svojim kategorijama. Ovaj događaj predstavlja jedinstvenu priliku za promovisanje sportskih vrijednosti i međunarodne saradnje kroz boks.

Učešće su potvrdile reprezentacije iz sljedećih zemalja: Albanija, Armenija, Azerbejdžan, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Hrvatska, Engleska, Estonija, Gruzija, Grčka, Mađarska, Irska, Izrael, Italija, Kosovo, Latvija, Litvanija, Moldavija, Crna Gora, Poljska, Rumunija, Rusija, Škotska, Srbija, Slovačka, Slovenija, Španija i Turska. Svaka od ovih zemalja poslala je svoje najtalentovanije mlade boksere kako bi se takmičili na ovom prestižnom događaju.

Takmičenja će se odvijati u različitim kategorijama, prilagođenim uzrastima i težinskim klasama takmičara.

"Lijepo je doći u Sarajevo i vidjeti da ovdje boks ima svijetlu budućnost. Grad i njegovi stanovnici pokazuju izuzetnu strast i podršku prema ovom sportu. Siguran sam da će ovo prvenstvo inspirisati mnoge mlade da se posvete boksu i postanu budući šampioni," dodao je Šekutjev. On je takođe istakao značaj ovog događaja za dalji razvoj boksa u Evropi.

Predrag Bartula je naglasio važnost podrške lokalne zajednice, medija i volontera iz boksa: "Ovaj događaj ne bi bio moguć bez nesebične podrške medija, volontera i sponzora. Zajedno smo pokazali da Sarajevo može biti domaćin velikih sportskih događaja i pružiti izvanredno iskustvo svim učesnicima."

Tokom boravka u Sarajevu, učesnici će imati priliku da istraže grad, upoznaju se sa njegovom bogatom historijom i kulturnim naslijeđem. U narednih sedam dana nas očekuju zanimljive borbe koje javnost može pratiti besplatno uživo, te putem YouTube streaming platforme Evropske bokserske federacije (EUBC).

#28reprezentacija #boks #Evropskoprvenstvo #Sarajevo #sport