Članak

EURO 2024.

Portugal lako izašao na kraj s Turskom i osigurao plasman dalje

(Patria) - U Dortmundu je u odigrana utakmica između Turske i Portugala, a meč je završen rezultatom 0:3.

U prvom kolu obje reprezentacije su ostvarile pobjede. Turska je savladala Gruziju rezultatom 3:1, dok je Portugal bio bolji od Češke sa 2:1. Do sada su ove dvije reprezentacije odigrale devet utakmica. Portugalci su slavili sedam puta, dok je Turska pobijedila dvije zvanične utakmice. Zanimljivo je da do sada nije bilo neriješenih utakmica između ove dvije reprezentacije.

Prvi su zaprijetili reprezentativci Portugala u drugoj minuti kada je Fernandes uposlio Ronalda, koji šutira direktno u dobro postavljenog golmana. Portugalci su imali veći posjed lopte, što se očekivalo i prije utakmice. U šestoj minuti, nakon odlične akcije, Akturkoglu se nije dobro snašao, te je rezultat ostao 0:0. Dvije minute poslije, Ronaldo je šutirao glavom preko gola.

U 20. minuti utakmice, Turska je imala dobru kontru, ali je Pepe klizećim startom još jednom pokazao o kakvom se igraču radi. Fantastična reakcija iskusnog stopera spriječila je opasnost. Minut poslije, Leao je uposlio Mendesa koji je ubacio loptu u sredinu, a lopta je došla do Silve koji je postigao pogodak za 0:1. Portugal je zasluženo vodio od 21. minute. U 25. minuti meča, Bardacki, defanzivac Turske, dobio je žuti karton zbog kojeg neće igrati protiv Češke u sljedećem kolu.

Akaydin je u 28. minuti pokušao vratiti loptu golmanu, ali je nevjerojatno loše procijenio, što je rezultiralo da lopta završi u vlastitoj mreži. Nakon primljenog pogotka, Akturkoglu je odmah šutirao prema golu, ali je Costa odlično reagirao i obranio njegov udarac.Bruno Fernandes i Ronaldo su pokušali sa svojim udarcima, ali lopta je otišla preko gola.

Na poluvremenu su u svlačionici ostali Leao i Palhinha, a umjesto njih su ušli Neto i Neves za Portugal. Kod Turske je igru napustio Kokcu, a umjesto njega je ušao Yazici. Iz prve prave prilike u drugom poluvremenu Porutgal je postigao gol za 0:3. Ronaldo je sjajno uposlio Fernandesa koji je postigao gol za 0:3. Nakon primljenog trećeg pogotka, uslijedila je dvostruka izmjena. Akturkoglu i Ayhan su napustili teren, a umjesto njih su u igru ušli Yildiy i Yuksek.

U 66. minuti Silva je uposlio Ronalda, ali ovaj nije uspio šutirati iz dobre pozicije.Nakon što je Fernandes postigao pogodak za 0:3, praktički se ništa ozbiljno nije dešavalo na terenu u drugom poluvremenu.Portugal je mirno priveo utakmicu kraju i slavio veliku pobjedu rezultatom 0:3.

Turska – Portugal 0:3 ( B. Silva 21’, Akaydin a.g. 28’, Fernandes 56’ )

Turska: Bayindir, Celik, Akaydin, Bardakci, Kadioglu, Kokcu, Calhanoglu, Ayhan, Akgun, Yilmaz, Akturkoglu.

Portugal: Costa, Pepe, Dias, Cancelo, Mendes, Vitinha, Palinha, Fernandes, Silva, Ronaldo, Leao.

#Bayindir #Cancelo #Costa #Dias #Fernandes #Pepe #Portugal #Ronaldo #Silva #Turska #sport