Članak

TOPLOTNI UDAR

Zbog velikih vrućina povećan broj intervencija Hitne službe Mostar

(Patria) - Zbog toplotnog vala i izuzetno visokih temperatura Služba za hitnu medicinsku pomoć Doma zdravlja "Stari grad" Mostar bilježi i povećan broj intervencija.

U zadnjih nekoliko dana, kako su povećane temperature, bilježimo povećan broj pacijenata u Hitnoj, kako na terenu, tako i u ambulanti. Najčešće tegobe zbog kojih se javljaju su varijacije krvnog tlaka, sinkope i stomačne tegobe, kazala je doktorica u Službi za hitnu medicinsku pomoć Doma zdravlja “Stari grad” Mostar Merima Halilović.

Što se tiče dobnih granica, kaže Halilović, to su pacijenti od dječije do stare životne dobi.

U ovom području i u ovo doba jako su česte i saobraćajne nezgode, a dolaskom ljetne sezone u Hitnu službu javlja se i sve veći broj turista.

“Turisti često traže pomoć u Hitnoj službi, a najčešće se javljaju zbog stomačnih tegoba”, ističe doktorica Halilović te pojašnjava kako je zbog povećanih temperatura povećana i kvarljivost hrane, što je većinom uzrok probavnih tegoba.

Zbog izuzetno visokih temperatura građanima je savjetovala da izbjegavaju kretanje od 11 do 17 sati, da, ukoliko je moguće provode vrijeme u klimatiziranim prostorijama, da uzimaju dosta tečnosti, da imaju adekvatnu, malo laganiju ishranu i da, ukoliko su u potrebi da izlaze vani na visokim temperaturama, oblače laganiju odjeću.

Inače, Federalno ministarstvo rada i socijalne politike izdalo je preporuke poslodavcima radi sprečavanja štetnih posljedica po zdravlje radnika usljed vremenskih neprilika izazvanih visokim temperaturama na teritoriji FBiH.

Apelovali su na poslodavce da razmotre mogućnost prekida obavljanja poslova i radova na otvorenom u periodu od 12 do 17 sati te da ih nastave poslije 17 sati, a ukoliko zbog organizacije rada ovu preporuku nije moguće ispoštovati na ovaj način, Ministarstvo je preporučilo poslodavcima da radnicima koji obavljaju poslove na otvorenom početak radnog vremena pomjere na šest sati ujutro.

#HitnaPomoć #Ishrana #Klimatizacija #Mostar #Poslodavci #Preporuke #Radnici #Temperatura #Turisti #Zdravlje #BiH