Članak

RAT NE POSUSTAJE

Ukrajina tvrdi da je u Rusiji pogodila tri rafinerije nafte

(Patria) - Ukrajinska vojska pokrenula je val napada bespilotnim letjelicama koje su preko noći pogodile
tri rafinerije nafte u južnoj Rusiji, rekao je sigurnosni zvaničnik u petak, javio je AFP.

Rusija je saopštila da je njena protivzračna odbrana oborila desetine bespilotnih letjelica, uključujući one za pomorski napad u Crnom moru.

Ukrajinski sigurnosni zvaničnik rekao je da su snage njegove zemlje takođe udarile na objekat za lansiranje bespilotnih letelica u Rusiji, ali je odbio da kaže kako je ta meta napadnuta. U operacijama su učestvovale oružane snage i ukrajinska služba sigurnosti (SBU), rekao je zvaničnik. Zvaničnik je razgovarao sa AP-om pod uslovom da ostane anoniman.

SBU-ove bespilotne letjelice pogodile su rafinerije nafte na ruskim lokacijama Afipsky, Ilsky i Krasnodar, koje opskrbljuju gorivom za brodove Crnomorske flote Rusije, rekao je zvaničnik.

Ukrajinske snage su također udarile na objekat za bespilotne letjelice u gradu Yeysk na jugu Rusije gdje su bile pohranjene i odakle su lansirane bespilotne letjelice Shahed koje je dizajnirao Iran, rekao je zvaničnik. Tamo je zabilježena „serija eksplozija“, rekao je zvaničnik.


Ruske regionalne vlasti u Krasnodarskom kraju saopštile su da su četiri osobe povrijeđene, uključujući radnike u rafineriji nafte, kao rezultat udara dronova. Unatoč poboljšanju ruske protivzračne odbrane, Ukrajina je nastavila svoju kampanju napada na naftnu infrastrukturu preko granice, pogodivši više lokacija 2024. godine, kao dio šireg napora da se poremeti rusko vojno snabdijevanje.

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je u petak da je njena protivvazdušna odbrana oborila 114 ukrajinskih dronova. Navodi da je 70 dronova oboreno na Krimu i u Crnom moru, 43 u Krasnodarskoj oblasti i jedan u oblasti Volgograd, istočnije.

Ruski ratni avioni su također uništili šest ukrajinskih pomorskih dronova u Crnom moru rano u petak, saopštilo je ministarstvo, reagujući na incident koji je izgleda bio jedan od najvećih napada dronovima te vrste posljednjih mjeseci.

Veniamin Kondratyev, guverner Krasnodarskog kraja, rekao je da su ukrajinski dronovi oštetili i kotlovnicu u blizini autobuske stanice u gradu Krasnodaru, pri čemu je jedan radnik ubijen.

#Besplilotne #Crnom #Dronovi #Krasnodar #Letjelice #Moru #Napad #Rafinerije #Rusija #Ukrajinska #svijet