Članak

BORBA ZA PRAVDU

Armenija priznala Palestinu kao nezavisnu državu

(Patria) - Armenija je u petak objavila da je priznala državu Palestinu, rekavši da je protiv „nasilja nad
civilnim stanovništvom“, javio je AFP.

Niz zemalja priznalo je državu Palestinu usred rata između Izraela i Hamasa, što je izazvalo oštre ukore izraelskih zvaničnika.

„Potvrđujući svoju posvećenost međunarodnom pravu, ravnopravnosti nacija, suverenitetu i mirnom suživotu, Republika Armenija priznaje državu Palestinu“, rekao je Jerevan, dodajući da je „istinski zainteresovana za uspostavljanje dugoročnog mira i stabilnosti na Bliskom istoku“.

Ubrzo nakon što je bivša sovjetska republika objavila priznanje, izraelsko ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je ambasadora Armenije na razgovor.

Visoki zvaničnik Palestinskih vlasti Hussein al-Sheikh je pozdravio taj potez. „Ovo je pobjeda za pravo, pravdu, legitimitet i borbu našeg palestinskog naroda za oslobođenje i nezavisnost“, rekao je al-Sheikh na društvenim mrežama. „Hvala prijatelju Armeniji.“

Izrael je glavni snabdjevač oružjem armenskom susjedu Azerbejdžanu, s kojim je Jerevan bio u višedecenijskom teritorijalnom sporu oko regije Nagorno-Karabah koju je Baku prošle godine preuzeo od armenskih separatista.

#Armenija #Azerbejdžan #BliskiIstok #Hamas #HusseinAlSheikh #Izrael #Jerevan #NagornoKarabah #Palestina #SovjetskaRepublika #svijet