Članak

GENERALNI SEKRETAR UN-a

Guterres: Liban ne smije postati druga Gaza

Generalni sekretar UN-a Antonio Guterres izjavio je jučer da Liban ne smije postati druga Gaza i osudio ratobornu retoriku Izraela i libanskog Hezbollaha koja podstiče bojazan od nezamislive katastrofe.

(Patria) - Generalni sekretar UN-a Antonio Guterres izjavio je jučer da Liban ne smije postati druga Gaza i osudio ratobornu retoriku Izraela i libanskog Hezbollaha koja podstiče bojazan od nezamislive katastrofe.

- Da budemo jasni, ljudi u regionu i svijetu ne mogu dozvoliti da Liban postane druga Gaza - rekao je Guterres novinarima.

Dodao je da se "danas osjeća obaveznim da izrazi svoju duboku zabrinutost za eskalaciju između Izraela i Hezbollaha duž Plave linije", aludirajući na demarkacionu liniju koju su odredile UN između Libana i Izraela.

- Eskalacija u nastavku razmjene vatre. Eskalacija ratoborne retorike obje strane kao da je sveopšti rat neminovan. Rizik od širenja sukoba na Bliski istok je stvaran i mora se izbjeći.

Nagli gest, pogrešna procjena može da izazove katastrofu daleko van granice i prosto je nezamisliva - ističe generalni sekretar UN-a.

Rat Izraela i Hamasa izazvao je prekograničnu razmjenu vatre na sjevernoj izraelskoj granici sa Libanom gdje je proteklih sedmica pojačano nasilje između izraelske vojske i Hezbollaha, saveznika palestinskog Hamasa.

Eskalacija ratoborne retorike između dvije strane podstiče strahove od sveopšteg rata.

#BliskiIstok #Gaza #Hamasa #Hezbolah #Izrael #Liban #NaglaGest #PlavaLinija #PrekogranicnaRazmjenaVatre #SveopstiRat #svijet