Članak

PREDSJEDNIK POTPISAO ZAKON

Tadžikistan zabranio nošenje 'strane' odjeće, predviđene i novčane kazne

Predsjednik Tadžikistana Emomali Rahmon potpisao je zakon "O proslavama i ceremonijama" kojim se zabranjuje nošenje odjeće koja nije u duhu kulture zemlje.

(Patria) - Predsjednik Tadžikistana Emomali Rahmon potpisao je zakon "O proslavama i ceremonijama" kojim se zabranjuje nošenje odjeće koja nije u duhu kulture zemlje, prenosi agencija RIA Novosti.

Nakon što je Senat zemlje usvojio amandmane kojima se zabranjuje nošenje odjeće koja je "strana" kulturi Tadžikistana, predsjednik je na njega stavio svoj potpis.

Osim toga, zakon o proslavama i ceremonijama sada predviđa zabranu "idgardaka", vrste pjesama za djecu na praznike Ramazana i Kurban-bajrama.

Nacrt ovog zakona predsjednik Tadžikistana podnio je parlamentu, poslanici donjeg doma su ga usvojili, a senatori odobrili 19. juna.

Za nepoštovanje zakona predviđena je novčana kazna, ali još nije precizirano koja vrsta odjeće se smatra "stranom nacionalnoj kulturi" i zabranjena je za prodaju i nošenje.

#Ceremonije #EmomaliRahmon #NacrtZakona #NovčanaKazna #Parlament #PredsjednikTadžikistana #RIA Novosti #Senat #ZakonOProslavama #svijet