Članak

U 88. GODINI

Umro poznati glumac Donald Sutherland

Poznati glumac Donald Sutherland preminuo je u 88. godini nakon duge bolesti.

(Patria) - Poznati glumac Donald Sutherland preminuo je u 88. godini nakon duge bolesti, prenosi Index.hr.

"Teška vam srca javljam da je moj otac Donald Sutherland preminuo. Lično ga smatram jednim od najvažnijih glumaca u historiji filma. Nikada ga nije uplašila uloga, bila ona dobra, loša ili ružna.

Volio je ono što je radio i radio je ono što je volio, ne možeš tražiti više od toga u životu. Dobro proživljen život", objavio je njegov sin Kiefer Sutherland, također poznati glumac.

Donald Sutherland rođen je u Kanadi 17. jula 1935., a karijera mu je trajala duže od 50 godina.

Neke od najzapaženijih uloga uključuju atipične ratnike iz filmova kao Dvanaestorica žigosanih, M*A*S*H i Zlato za odvažne, ili detektiva iz trilera Klute.

U novije vrijeme glumio je u američkoj TV seriji Dirty Sexy Money, ali i u franšizi Hunger Games.

U mladosti je bio radijski novinar, a istovremeno je diplomirao mašinstvo i dramske umjetnosti.

Početkom 1960-ih glumi manje uloge u britanskim filmovima i TV serijama, te se isticao uglavnom u hororima s Christopherom Leejom, i u dva navrata u seriji The Saint.

Godine 1967. glumi u Dvanaestorici žigosanih, prvom od tri ratna filma kojima postiže uspjeh.

Godine 1970. glavni je glumac u trileru Klute zajedno s Jane Fonda, s kojom je 1972. producent antiratnog filma F.T.A.

Također u sedamdesetim godinama glumi niz glavnih uloga, kao i u psihološkom hororu Ne okreći se (1974.), ratnom trileru The Eagle Has Landed (1976.), naslovnu ulogu u biografskom filmu Il Casanova di Federico Fellini (1976.), ili u naučno-fantastičnom filmu Invazija tjelokradica (1978.).

Uspjeh postiže i epskim filmom Novecento Bernarda Bertoluccija, kao i dramom Obični ljudi (1980.), rediteljskim prvijencem Roberta Redforda.

Tokom 1980-ih i 1990-ih, neke od najpoznatijih Sutherlandovih uloga su u južnoafričkoj drami A Dry White Season (1989.), u akcijskom filmu Backdraft (1991.) i u drami Six Degrees of Separation (1993.).

#film #Glumac #magazin1