Članak

56,7 STEPENI CELZIJUSA

U Dolini smrti 1913. godine izmjerena je najviša temperatura na planeti Zemlji

Dolina smrti (eng. Death Valley) prostire se na 7.800 kvadratnih kilometara u sjevernom dijelu pustinje Mojave u Californiji.

(Patria) - Dolina smrti (eng. Death Valley) prostire se na 7.800 kvadratnih kilometara u sjevernom dijelu pustinje Mojave u Californiji. Duga je 225, a široka od osam do 24 kilometara.

To je i najsuše mjesto u SAD - godišnje padne u prosjeku tek 40 milimetara padavina. Poređenja radi, u centru Zagreba samo u maju 2024. palo je oko 50 milimetara više kiše nego u Dolini smrti tokom cijele godine, piše Punkufer.hr.

Dolina smrti ime je dobila 1849. tokom "zlatne groznice", odnosno nakon što je grupa istraživača u potrazi za tom dragocjenom kovinom nesretno skončala zbog visokih temperatura, manjka vode i hrane.

U Dolini smrti izmjerena je najviša temperatura u historiji, ili barem tako tvrdi slavna Guinnessova knjiga rekorda.

Svjetski rekord dogodio se 10. jula 1913. godine u Furnace Creeku, a iznosio je 56,7 stepeni Celzijusa.

Furnace Creek smatra se najtoplijim mjestom na Zemlji s prosječnim ljetnim temperaturama od 46 stepeni Celzijusa.

Temperatura tla još je veća - mjerenje obavljeno 15. jula 1972. pokazalo je da ono iznosi čak 93 stepena Celzijusa.

Uprkos nemilosrdnim uslovima za život, ljudi su nastanjivali Dolinu smrti još prije 9.000 godina. U posljednjem milenijumu to je dom za pleme Timbisha Šošoni ili Panaminte.

U njoj obitava i više od hiljadu biljaka, 300 vrsta ptica, pedesetak sisavaca poput američkog muflona i kuguara te tridesetak vrsta gmazova.

Vrijedi dodati i da je to područje velikih kontrasta. Iako dominiraju predjeli osušene zemlje, naslaga soli i pustinjskih dina, tu ćete pronaći i 600 izvora i jezeraca.

#Dolinasmrti #temperatura #magazin1