Članak

VLADA

Utvrđen Nacrt zakona o javno-privatnom partnerstvu Federacije BiH

(Patria) - Vlada Federacije Bosne i Hercegovine danas je na sjednici u Sarajevu, na prijedlog Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije, utvrdila Nacrt zakona o javno - privatnom partnerstvu FBiH i uputila ga na usvajanje Parlamentu FBiH.

U razlozima za donošenje ovog zakona predlagač naglašava potrebu stvaranja
transparentnog, nediskriminatornog i jasnog pravnog okvira za utvrđivanje uslova pod kojima domaća i strana pravna lica mogu investirati u građenje, rekonstrukciju, održavanje, upravljanje javnim infrastrukturnim objektima ili javnom infrastrukturom s ciljem pružanja javne usluge, te zadovoljenja javne potrebe iz nadležnosti javnog partnera.

Također, predloženi pravni okvir bi trebao da doprinese stimuliranju ulaganja domaćeg i stranog kapitala u javni sektor radi osiguranja višeg nivoa kvaliteta javnih usluga u FBiH. Pravni osnov za donošenje ovog zakona sadržan je u obavezi naše zemlje i tijela javne vlasti na svim nivoima, da po pristupanju
Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju obezbijede postepeno usklađivanje svojih postojećih zakona, kao i budućeg zakonodavstva sa pravnom tečevinom EU.

Obrazloženo je da ovaj nacrt zakona ima za cilj da doprinese kreiranju mogućnosti za bolje pružanje javnih usluga u FBiH. Prvenstveni cilj je strateški utvrditi koji projekti javnih investicija mogu biti predmetom JPP-a, te kako na najefikasniji i transparentan način provesti proceduru izbora privatnog partnera.

Pored toga, previđeni su mehanizmi za utvrđivanje liste projekata koji mogu biti predmet partnerstva, te kreiranje registra postojećih i potencijalnih
projekata. S tim u vezi, predloženim rješenjima se nastoji kreirati povoljnije okruženje koje bi privuklo ozbiljne strane i domaće investitore. Napomenuto je da su odredbe predloženog zakona u potpunosti usaglašene sa ostalim propisima u našoj zemlji kojim se reguliše oblast javnih nabavki, privrednih društava, prekršaja itd.

Također, istaknuto je da se ekonomska opravdanost donošenja ovog propisa najviše bazira na intenciji predlagača da kroz uređeniji i transparentniji sistem olakša provođenje projekata JPP-a. Dodaje se da se ovim uređuje oblast koja nije bila dovoljno uređena, a koja će doprinijeti smanjenju infrastrukturnih nedostataka, te jačanju ekonomskog rasta u Federaciji BiH. Rješenja predviđena ovim zakonom, navodi se u obrazloženju, usklađena su sa najboljim
međunarodnim praksama, pogotovo uzimajući u obzir finansijsku opravdanost i bankabilnost projekata.

Predloženim tekstom se daje mogućnost javnim tijelima da obezbijede bolju i adekvatniju javnu usluga koja neće kreirati dodatno fiskalno opterećenje javnog sektora. Naglašeno je i da ovaj Nacrt zakona nema dodatne fiskalne efekte, niti podrazumijeva zapošljavanje novih lica, osim što se predviđa unapređenje znanja i osposobljenosti postojećih zaposlenika u oblasti JPP-a, te bolju koordinaciju institucija na nivou Federacije BiH.

Obrazloženo je da su primarno predstavnici Vlade FBiH učestvovali u Projektu „Javno- privatno partnerstvo“ s ciljem uspostavljanja funkcionalnog okvira usklađenog sa zakonodavstvom EU, evropskim standardima i najboljim evropskim praksama. S tim ciljem, tokom pripreme zakona, dobijena je i tehnička podrška Međunarodne finansijske korporacije.

Analizom smjernica za primjenu uspješnosti JPP-a, kao prednosti na nivou FBiH istaknute su, između ostalog, ubrzana gradnja javne infrastrukture, smanjenje troškova ukupnog vijeka projekta, bolja podjela rizika, te stimulisanje izvodača da poboljšaju upravljanje i izvođenje svakog dobijenog projekta.

Kao dodatni razlozi za projekte javno - privatnog partnerstva naglašena su i budžetska ograničenja javnog sektora, zahtjevi za poboljšanjem kvaliteta usluga javnog sektora na osnovu znanja i radnih metoda privatnog sektora, te potrebna promjena uloge države u privredi i uslužnom sektoru, kao i povećanje efikasnosti u korištenju infrastrukture.

Ovim zakonom uređuje se pojam i predmet javno - privatnog partnerstva (JPP), zatim modeli, definicije, načela i rizici JPP-a, kao i nadležnosti za projekte JPP-a, te pravno lice posebne namjene.

Uređuje se i planiranje i pripremanje projekata JPP-a, postupak predlaganja, odobravanja i provođenja ovih projekata JPP-a, te postupak izbora privatnog partnera, prava i obaveze javnih i privatnih partnera, kao i postupak pravne zaštite. Također se uređuje Registar ugovora o JPP-u, nadležnost za postupak ocjene i odobravanja prijedloga ovih projekata, te dokumentacije za nadmetanje i prijedloga ugovora o JPP-u, kao i prekršajne odredbe i druga pitanja od značaja za JPP.

#Infrastruktura #Investicije #Jpp #Partnerstvo #Projekti #Registar #Ulaganja #VladaFederacije #Zakon #Ekonomija