Članak

SAOPĆENJA

Čuvari Bosne: Odgovorni za srbijanski helikopter u Trebinju moraju izaći pred javnost i biti ispitani za propuste

Ovakvi potezi stvaraju opasan presedan i dokazuju poroznost naših granica

(Patria) - Udruženje Čuvari Bosne zabrinuto je i osuđuje neodgovorne poteze Ministarstva vanjskih poslova, Ministarstva prometa i komunikacija kao i ministra odbrane BiH, Zukana Heleza, koji je dozvolio helikopteru Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije da sleti i ostane na teritoriji BiH, saopćeno je iz ovog Udruženja.

"Zahtijevamo da u cilju očuvanja teritorijalnog integriteta BiH i smirenja javnosti, odgovorni u lancu, objave javno zahtjev koji je došao iz Srbije te da se jasno utvrdi ko je dao dozvolu za ostanak letjelica u Trebinju i tako učinio nedopustiv propust. Javnost mora znati ko je kriv!

Ovaj čin predstavlja ozbiljno narušavanje suvereniteta i sigurnosti naše države.

Ministar Helez mora hitno preduzeti sve potrebne korake kako bi osigurao da helikopter i posada napuste teritorij BiH i podnijeti ostavku zbog ugrožavanja sigurnosti zemlje, kao i drugi odgovorni.

Ovakvi potezi stvaraju opasan presedan i dokazuju poroznost naših granica i sistema što može dovesti do dodatnih sigurnosnih prijetnji od strane drugih država.

Ova situacija je posebno zabrinjavajuća u svjetlu zaključaka nedavno održanog 'svesrpskog sabora', gdje je jasno naglašeno da se teritorijalni integritet BiH neće poštovati. Sam dolazak posade MUP-a Srbije u Trebinje je dio dogovora sa 'svesrpskog sabora'.

Trojka, koalicija koja čini vlast pokazala je ne samo neodgovornost već i antidržavno ponašanje.

Ako Srbija može bez posljedica stacionirati svoju letjelicu na našem teritoriju, postavlja se pitanje da li to znači da bilo koja druga država može slobodno narušavati naš suverenitet i sigurnost građana BiH. Ovaj incident pokazuje da je odbrana BiH sada u rukama njenih patriota, dok institucije vlasti nisu uspjele zaštititi interese države. A, to sve otvara pitanje šta će se desiti ako Srbija ili neka druga država sljedeći put pokuša stacionirati svoja vojna vozila, vojsku ili na neki drugi način djelovati na teritoriji BiH.

Pozivamo sve nadležne organe da hitno reaguju i poduzmu sve potrebne mjere kako bi zaštitili teritorijalni integritet i suverenitet Bosne i Hercegovine osigurali sigurnost svih njenih građana. Na tu odgovornost su se zakleli!", saopćeno je iz Čuvara Bosne.

#Bosna #ČuvariBosne #Koalicija #MUP #NadležniOrgani #Patrioti #Srbija #SvesrpskiSabor #Trebinje #VojnaVozila #ZukanHelez #BiH