Članak

TRAŽE ZARAĐENO

Advokati u BiH upozoravaju: Ukoliko se do 1. augusta ne isplate naknade braniocima po službenoj dužnosti, obustavit će rad!

(Patria) - Advokatske komore Federacije i Rs uputile su saopćenje za javnost u kojem upozoravaju na činjenicu da nisu isplaćene nagrade i naknade troškova branilaca po službenoj dužnosti pred Sudom i Tužilaštvom BiH.

"Imajući u vidu opštepoznatu činjenicu da advokatima koji pred Sudom i Tužilaštvom Bosne i Hercegovine postupaju po službenoj dužnosti nisu isplaćene nagrade za zastupanje i naknade troškova od decembra 2023. godine, kao i činjenicu da nije usvojen budžet institucija Bosne i Hercegovine i da je na snazi privremeno finansiranje, kao i to da su se Advokatske komore RS i FBiH već obraćale nadležnim institucijama ovim povodom, smatramo da je nužno da se navedeni problem što prije riješi", kažu u saopćenju.

Dodaju: "S obzirom na to da privremeno finansiranje podrazumijeva finansiranje na nivou prethodne godine, sasvim je jasno da su advokati isključeni i iz ove stavke. Naime, Sud BiH je mjesecima prolongirao dostavljanje naloga za plaćanje koji su izrađeni u januaru i februaru 2024. godine, a koji su advokatima dostavljeni tek u junu 2024. godine, očigleno stvarajući privid da ne postoje obaveze prema advokatima, a budžetska stavka za finansiranje odbrana po službenoj dužnosti je očigledno izmijenjena i preusmjerena na finansiranje povećanja plata sudija i ostalih zaposlenih u Sudu BiH, što je nedopustivo. Naime, ovo nije prvi put da budžet BiH nije usvojen na početku godine, ali je prvi put da su advokati u potpunosti isključeni iz finansiranja".

"S obzirom na navedeno, kao i činjenicu da advokati nisu dužni lično predujmljivati troškove, kao i to da je advokatima nužno omogućiti da svoje vrijeme preusmjere na predmete u kojima primaju naknade, kao prelazno rješenje predlažemo da se pred Sudom BiH u svim predmetima u kojima postupaju branioci po službenoj dužnosti u narednom periodu zakazuje najviše jedno ročište mjesečno, a u pritvorskim predmetima najviše dva ročišta mjesečno. Ukoliko Sud BiH ne prihvati ovo prelazno rješenje, advokatske komore će donijeti odluku da se odmah obustavi rad u svim predmetima u kojima postupaju branioci po službenoj dužnosti, navodi se u saopćenju komora.

Na kraju poručuju: "Ukoliko se do 01.08.2024. godine ne riješi pitanje isplate naknada braniocima po službenoj dužnosti, obje advokatske komore će zauzeti zajednički stav da advokati u potpunosti obustave rad na predmetima u kojima postupaju po službenoj dužnosti".

#AdvokatskeKomore #BosneIHercegovine #budžet #FinansiranjeOdbrana #NaknadeTroškova #PrelaznoRješenje #PrivremenoFinansiranje #SudBosneiHercegovine #TužilaštvoBosneiHercegovine #BiH