Članak

BLISKI ISTOK

Hezbollah: U slučaju rata nijedno mjesto u Izraelu neće biti pošteđeno

Vođa libanonskog Hezbollaha Hassan Nasrallah upozorio je jučer da nijedno mjesto u Izraelu neće biti pošteđeno njihovih projektila ako izraelski čelnici provedu u djelo svoje prijetnje da će napasti Libanon.

(Patria) - Vođa libanonskog Hezbollaha Hassan Nasrallah upozorio je jučer da nijedno mjesto u Izraelu neće biti pošteđeno njihovih projektila ako izraelski čelnici provedu u djelo svoje prijetnje da će napasti Libanon.

- Otvaranje zračnih luka i kiparskih baza izraelskom neprijatelju kako bi ciljao Libanon značilo bi da je kiparska vlada učesnik rata.

(Izraelski) neprijatelj savršeno zna da smo spremni na najgore. Zna da nijedno mjesto neće biti pošteđeno naših projektila - upozorio je Nasrallah u govoru koji je uživo prenosila televizija.

Izraelska vojska objavila je u utorak da je odobrila planove za ofanzivu na Libanon zbog intenziviranja prekograničnih sukoba s Hezbollahom u kontekstu rata između Izraela i Hamasa u pojasu Gaze.

Vođa Hezbollaha rekao je da ih u slučaju rata Izrael treba očekivati s kopna, mora i zraka.

U drugom dijelu govora, ustvrdio je da se neprijatelj zaista boji da otpor ne prodre u Galileju na sjeveru Izraela, dodajući da je riječ o mogućnosti u kontekstu rata koji bi mogao biti nametnut Libanonu.

Ističe da je njegov pokret iskoristio tek dio svog oružja otkako je 8. oktobra prošle godine otvorio front na jugu Libanona kako bi pomogao Hamasu u Pojasu Gaze. Nasrallah je dodao da Hezbollah ima više od 100.000 muškaraca spremnih za borbu.

Hezbollah finansira Iran, zakleti neprijatelj Izraela. U više od osam mjeseci nasilja između Hezbollaha i izraelske vojske u pograničnim područjima u Libanonu je poginulo najmanje 478 ljudi, većinom borci Hezbollaha, te 93 civila, procjene su AFP-a.

Na izraelskoj strani, poginulo je najmanje 15 vojnika i 11 civila, prema izraelskim podacima.

#Galileja #Gaza #Hamasa #Hezbollah #Hezbollaha #Iran #Izrael #Kipar #Libanon #Nasrallah #Svijet