Članak

ODGOVOR SAD

Moskovska berza prestaje da trguje dolarima nakon najnovijih američkih sankcija

(Patria) - Vodeće rusko finansijsko tržište, Moskovska berza, saopštila je da će prekinuti trgovinu devizama u dolarima i eurima kao odgovor na novu rundu sankcija koje su Sjedinjene Američke Države uvele u srijedu, javile su agencije.

Berza je saopštila da će prestati trgovanje dionicama i na tržištu novca u dolarima i eurima. Američko ministarstvo finansija objavilo je nove sankcije za više od 300 subjekata i pojedinaca s ciljem da se Rusiji prekine pristup proizvodima i uslugama potrebnim za održavanje vojne proizvodnje za njen rat u Ukrajini, uključujući desetine kineskih dobavljača.

„Današnje akcije pogađaju njihove preostale puteve za međunarodne materijale i opremu, uključujući njihovo oslanjanje na kritične zalihe iz trećih zemalja“, rekla je ministrica finansija

Janet Yellen. Više od 300 meta je na listi, uključujući i Moskovsku berzu. Američki zvaničnici su izrazili sve veću zabrinutost zbog sposobnosti Rusije da nabavlja napredne poluvodiče, optičku opremu i drugu robu potrebnu za proizvodnju naprednih sistema
naoružanja uprkos prethodnim sankcijama.

Sankcije su usmjerene na firme i subjekte trećih strana, uključujući desetine dobavljača
elektronike u Kini. Akcija se zaustavlja bez uvođenja sekundarnih sankcija bankama u Kini i drugim zemljama u kojima je Ministarstvo finansija upozorilo da bi poslovi s ruskim entitetima mogli odsjeći institucije od pristupa dolaru.

Međutim, Ministarstvo finansija je saopštilo da modifikuje sankcije za ranije ciljane ruske banke, uključujući VTB i Sberbanku, kako bi uključile filijale i podružnice u Kini, Indiji, Hong Kongu, Kirgistanu i drugim lokacijama.

#dolar #dolar #ekonomija #euro #euro #Moskovskaberza #Moskovskaberza