Članak

IZIGNORISAO KONAKOVIĆA

Vranješ odbio Srbiji uručiti protestnu notu: Ministar vanjskih poslova nema pravo da kreira vanjsku politiku BiH

Ambasador BiH u Srbiji Aleksandar Vranješ izjavio je danas da "niti je donio niti je uručio protestnu notu Srbiji povodom 'svesrpskog sabora'".

(Patria) - Ambasador BiH u Srbiji Aleksandar Vranješ izjavio je danas da "niti je donio niti je uručio protestnu notu Srbiji povodom 'svesrpskog sabora'".

Vranješ je nakon razgovora s ministrom vanjskih poslova Srbije Markom Đurićem rekao da je "želio da pojasni novinarima jedan neuspješan pokušaj ministra vanjskih poslova BiH Elmedina Konakovića da uruči protestnu notu".

Podsjetimo, Konaković je ranije izjavio da je Crnoj Gori upućena protestna nota jer je predsjednik crnogorske Skupštine Andrija Mandić rekao da je svesrpski sabor "skup dvije države", te najavio da će takvu notu uputiti i Srbiji.

- Tu notu niti sam donio niti sam uručio Srbiji. Oni su to pokušali preko mene, ali razlog zašto nisam, nije samo vezan zbog mojih političnih stavova, već iz proceduralnih razloga.

Ministar vanjskih poslova BiH nema pravo da kreira vanjskopolitičke akcije niti vanjsku politiku BiH. To je u nadležnosti Predsjedništva BiH - rekao je Vranješ.

Dodao je i da je "želio da objasni ministru Đuriću kako je to Konakovićev pokušaj performansa".

- Sigurno ste upoznati da u javnosti u BiH trenutno Konaković trpi veliki broj udaraca zbog optužbi da je sarađivao sa jednim narkokartelom i postoje trenutne istrage i onda on traži način kako da skrene pažnju javnosti u BiH sa tih ozbiljnih optužbi koje mu stoje za vratom, tako da dobije pod navodnicima pozitivne poene, a u Sarajevu je to uvijek napad na Srbiju - rekao je Vranješ.

Naveo je i da "BiH nema stav o 'svesrpskom saboru' jer se stav BiH formuliše kada tri člana Predsjedništva donesu nekakvu odluku".

#AleksandarVranješ #ambasador #BiH #ElmedinKonaković #protestnanota #Srbija