Članak

OPSKRBA POLUVODIČIMA

SAD značajno proširile sankcije Rusiji

Sjedinjene Američke Države značajno su proširile sankcije Rusiji, uključujući i ciljanje kompanija baziranih u Kini koje Moskvi prodaju poluvodiče.

(Patria) - Sjedinjene Američke Države značajno su proširile sankcije Rusiji, uključujući i ciljanje kompanija baziranih u Kini koje Moskvi prodaju poluvodiče.

Između ostalog, američko ministarstvo finansija poručilo je kako povećava "rizik sekundarnih sankcija za inostrane finansijske institucije koje sarađuju s ruskom ratnom ekonomijom", zaprijetivši im time gubitkom pristupa američkom finansijskom sistemu.

SAD žele ograničiti sposobnost ruske vojne industrije da koristi određene usluge američkog softvera i informacijskih tehnologija. Sankcionisano je više od 300 pojedinaca i entiteta u Rusiji i šire, uključujući u Aziji, Evropi i Africi.

Ministarstvo finansija odvojeno je saopštilo da sankcioniše kompanije iz Hong Konga koje Rusiju opskrbljuju poluvodičima, poduzimajući korake koji bi mogli utjecati na dotok gotovo 100 miliona dolara vrijedne opreme Moskvi.

"Današnje akcije udaraju na preostale puteve za međunarodne materijale i opremu, uključujući i njihovo oslanjanje na kritičnu opremu iz trećih zemalja", saopštila je ministrica financija Janet Yellen.

SAD su to objavile na dan kad je predsjednik Joe Biden krenuo na skup formata G7 na jugu Italije.

Jedan od glavnih prioriteta sedmero čelnika bit će jačanje podrške Ukrajini, sada u trećoj godini otpora ruskoj invaziji.

#Rusija #SAD #sankcije #Svijet