Članak

SAVJET ZA NACIONALNU BEZBJEDNOST

Vladimir Orlić novi direktor srbijanske BIA-e

Savjet za nacionalnu bezbjednost Srbije dao je na današnjoj sjednici saglasnost da funkcioner i poslanik Srpske napredne stranke (SNS) Vladimir Orlić bude imenovan za direktora Bezbjednosno-informativne agencije (BIA), saopštio je kabinet predsjedni

Foto: Nova.rs

(Patria) - Savjet za nacionalnu bezbjednost Srbije dao je na današnjoj sjednici saglasnost da funkcioner i poslanik Srpske napredne stranke (SNS) Vladimir Orlić bude imenovan za direktora Bezbjednosno-informativne agencije (BIA), saopštio je kabinet predsjednika Srbije.

Na sjednici Savjeta za nacionalnu bezbjednost, kojom je predsjedavao predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, razmatrana je i aktuelna sigurnosna situacija "s posebnim osvrtom na stanje u Srbiji".

Vladimir Orlić bio je poslanik vladajućeg SNS-a u Skupštini Srbije u više mandata, a od 2022. do 2024. godine bio je i na čelu srbijanskog parlamenta.

Iako se spominjalo da bi Orlić mogao da zamijeni sadašnjeg premijera Miloša Vučevića na mjestu ministra odbrane, to je mjesto ipak pripalo Bratislavu Gašiću.


Sa sjednice Savjeta za nacionalnu bezbjednost Srbije

Kada su raspodijeljena sva mjesta u ministarstvima, ostalo je upadljivo da je upražnjeno mjesto direktora BIA-e, a da je Orlić ostao bez pozicije.

Zbog toga su odmah krenule špekulacije da bi on mogao da bude njen novi direktor.

Orlić je član SNS-a od 2008. godine, gdje je obavljao dužnosti u sferi informisanja i medija, kao i organizacionih poslova, a bio je i predstavnik stranke u radnim tijelima Evropske narodne partije.

Bio je kandidat za odbornika u Skupštini grada Beograda na listi SNS-a 2012., 2014. i 2018. godine, za odbornika u Skupštini opštine Čukarica 2016. godine. Odbornik u Skupštini grada Beograda bio je od 2016. do 2022. godine.

Za narodnog poslanika s liste koju je predvodio SNS izabran je 2014., 2016., 2020. i 2022. godine.

Orlić je obavljao dužnost zamjenika predsjednika poslaničke grupe SNS-a u parlamentu od 2016. do 2020. godine, te potpredsjednika Skupštine od 2020. do 2022., a od 2022. do 2023. bio je predsjednik Skupštine Srbije.

#Srbija #bia #BezbjednosnoInformativnaAgencija #VladimirOrlić #AleksandarVučić #Region