Članak

PASHINYAN OBJAVIO

Armenija želi napustiti Putinov sigurnosni savez

Premijer Armenije Nikol Pashinyan objavio je jučer svoju namjeru da povuče svoju zemlju iz sigurnosnog saveza nekoliko bivših sovjetskih država kojim dominira Rusija.

(Patria) - Premijer Armenije Nikol Pashinyan objavio je jučer svoju namjeru da povuče svoju zemlju iz sigurnosnog saveza nekoliko bivših sovjetskih država kojim dominira Rusija.

Pashinyan je rekao da njegova vlada tek treba donijeti odluku o tome kada će napustiti Organizaciju ugovora o kolektivnoj sigurnosti (CSTO), grupu koja uključuje Rusiju, Kazahstan, Kirgistan, Tadžikistan i Bjelorusiju.

Ta odluka dolazi u trenutku pojačanih napetosti između Armenije i Rusije, nekad bliskih saveznika.

Armenija je već ranije zamrznula svoje članstvo u savezu, otkazala učešće u zajedničkim vojnim vježbama i na samitima.

Ruske vlasti nisu se oglasile o najnovijoj najavi iz Armenije, piše Associated Press.

Inače, veze između dvije zemlje postale su zategnute nakon što je Azerbejdžan u septembru prošle godine započeo munjevitu vojnu kampanju kako bi zauzeo regiju Nagorno-Karabah i okončao tri decenije separatističke vladavine etničkih Armenaca.

Armenske vlasti optužile su ruske mirovne snage, koje su raspoređene u Nagorno-Karabahu nakon ranijeg sukoba 2020., da nisu uspjele zaustaviti napad Azerbejdžana.

Moskva, koja ima vojnu bazu u Armeniji, odbacila je optužbe, tvrdeći da njene trupe nisu imale mandat za intervenciju.

Kremlj je, pak, bio bijesan zbog Pashinyanovih nastojanja da produbi veze sa Zapadom i udalji svoju zemlju od saveza kojim dominira Moskva.

Ruse je uznemirila odluka Armenije da se pridruži Međunarodnom krivičnom sudu, koji je prošle godine optužio Putina za navodne ratne zločine u Ukrajini.

Pashinyan vuče ovaj potez dok se suočava s valom velikih protesta. Demonstranti zahtijevaju da odstupi zbog odluke njegove vlade da preda četiri pogranična sela Azerbejdžanu.

#Armenija #Rusija #savez #Svijet