Članak

RAZGOVARAO SA STOLTENBERGOM

Orban: Mađarska neće blokirati podršku NATO-a Ukrajini

Mađarska neće blokirati odluke NATO-a o podršci Ukrajini, ali je odlučila da neće u tome učestvovati.

(Patria) - Mađarska neće blokirati odluke NATO-a o podršci Ukrajini, ali je odlučila da neće u tome učestvovati.

Poručio je to jučer mađarski premijer Viktor Orban, tokom posjete Budimpešti generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga.

Mađarska se spori s državama članicama NATO-a zbog toga što Orban njeguje bliske odnose s Rusijom i ne želi da šalje oružje Ukrajini.

Mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto prošlog je mjeseca ocijenio da su planovi da se pomaže Ukrajini "luda misija".

- Mađarska je danas jasno rekla da neće blokirati odluke NATO-a koje, premda se razlikuju od naše racionalne procjene situacije, dijeli i zagovara ostatak Saveza - rekao je Orban na jučerašnjoj konferenciji za novinare.

Ističe kako je dobio garancije od Stoltenberga da Mađarska neće morati davati novac za Ukrajinu, niti slati svoje vojnike.

Zapadne zemlje razmatraju mogućnost uvježbavanja vojnika u Ukrajini, ali NATO naglašava da se ne želi direktno miješati u sukob.

Budimpešta je već ranije blokirala pomoć Ukrajini, a tenzije su uzavrele na nedavnom sastanku ministara vanjskih poslova EU.

Stoltenergova posjeta Budimpešti dolazi dan nakon samita čelnika država istočnog krila NATO-a u Rigi. Mađarska nije bila prisutna.

Sastanak je bio dio priprema za samit NATO-a u Washingtonu u julu, na kojem se očekuje dogovor o 40 milijardi eura godišnje pomoći Ukrajini.

- Premijer i ja danas smo se dogovorili da Mađarska neće blokirati druge saveznike da se dogovore o finansijskoj pomoći Ukrajini i vodećoj ulozi NATO-a u koordiniaciji pomoći Ukrajini.

Uvjeren sam da ćemo, kada se čelnici NATO-a sastanu u Washingtonu, moći finalizirati dogovor o tim pitanjima - izjavio je Stoltenberg.

#JensStoltenberg #Mađarska #NATO #Ukrajina #ViktorOrban #Svijet