Članak

BAHAĆENJE PARLAMENTARNE VEĆINE

Zašto je sa YouTubea uklonjen snimak današnje sjednice Doma naroda PFBiH?

Sa YouTube platforme uklonjen je snimak današnje 9. sjednice Doma naroda Parlamenta FBiH.

(Patria) - Sa YouTube platforme uklonjen je snimak današnje 9. sjednice Doma naroda Parlamenta FBiH.

Sjednica, koja je inače bila prenošena uživo, u međuvremenu je završena, ali je zanimljivo da na YouTubeu više ne možete pronaći njen snimak.

Očito je da su se predstavnici vlasti i parlamentarne većine odlučili na takav korak kako bi spriječili građane da vide njihovo bahato i neprimjereno ponašanje.

Prethodno je sjednicu napustila većina delegata Kluba Bošnjaka, i to ne samo opozicioni, nego i oni iz parlamentarne većine.

A na takav potez odlučili su se nakon incidenata i uvreda na račun Harisa Zahiragića (SDA) tokom rasprave o izmjenama i dopunama Zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju.

Zahiragić je tokom svog izlaganja resornom ministru Adnanu Deliću (NIP) kazao da je prihvatio da bude ministar iako je DIF-ovac koji je radio u prodavnici kompjutera.


Videozapis današnje sjednice Doma naroda je nedostupan

- Vi ste prodavali miševe i kompjutersku opremu i kao takvi ste došli da vodite ovako kompleksno ministarstvo - rekao mu je Zahiragić.

Delić je, kako se moglo čuti na prijenosu sjednice na YouTubeu, tražio od predsjedavajućeg Tomislava Martinovića da prekine Zahiragića, što je on i učinio.

Dok je predsjedavajući pozivao delegate da glasaju o izmjenama i dopunama zakona, delegat Ilija Ilić (HDZ BiH) Zahiragića je nazvao "majmunom".

Zahiragić je u ime Kluba Bošnjaka zatražio pola sata pauze. No, umjesto pauze u sali je uslijedio žamor, a Zahiragić je sišao prema predsjedavajućem kojem je kazao da mu je "jedan rekao 'majmune', a drugi 'marš'".

Kada ga je ministar Delić pitao - "ko ti je rekao marš", Zahiragić mu je odgovorio: "Ti si mi rekao marš".

Nakon što su sa 43 glasa podržane izmjene zakona, delegat iz SDA Muamer Zukić je kazao da Klub Bošnjaka napušta sjednicu i da se neće vratiti.

Ministar Delić je i dalje neprimjereno komentarisao Zahiragića, navodeći da je "došao seljak da pametuje nešto".

Martinović je opomenuo Delića da sjedne na svoje mjesto ili će ga u protivnom udaljiti sa sjednice.

#Domnaroda #ParlamentFederacije #politika #sjednica #YouTube #BiH