Članak

SASTANAK U SARAJEVU

SDA, SBiH i DF postigle dogovor: Po jedan kandidat za načelnika u KS i odvojene liste za vijeća

U Sarajevu su danas nastavljeni pregovori Stranke demokratske akcije (SDA), Stranke za BiH (SBiH) i Demokratske fronte (DF) o eventualnom zajedničkom nastupu na predstojećim Lokalnim izborima na području Kantona Sarajevo (KS).

(Patria) - U Sarajevu su danas nastavljeni pregovori Stranke demokratske akcije (SDA), Stranke za BiH (SBiH) i Demokratske fronte (DF) o eventualnom zajedničkom nastupu na predstojećim Lokalnim izborima na području Kantona Sarajevo (KS).

Predstavnici triju stranaka danas su postigli određeni stepen dogovora, na način da u onoj opštini u kojoj neka od ovih stranaka bude imala svog kandidata, ostale dvije neće imati svog, dok će svaka stranka imati vlastite liste za općinska vijeća.

Iako su pojedini mediji objavili da je u stvari danas dogovoren zajednički nastup SDA, SBiH i DF-a - nazvavši ga Trojkom 2, predsjednik Stranke za BiH Semir Efendić na društvenim mrežama je pojasnio kako ne postoji nikakva Trojka 2.

Naglasio je da Stranka za BiH, SDA i DF ne izlaze zajedno na izbore, već da svaka od njih na izbore izlazi samostalno.

"Svaka stranka izlazi samostalno na izbore, ali nemaju sve stranke kandidate za načelnika u svim opštinama jer bi tako samo pomagali zajedničkim kandidatima Trojke rasipajući glasove na veći broj kandidata", dodao je Efendić.

Almir Bečarević, predsjednik Kantonalnog vijeća SBiH Kantona Sarajevo za Patriju je potvrdio da je ovakav dogovor isti od samog početka.

- Jedan kandidat za načelnika i podržavaju ga sve tri stranke. Svako će imati svoju listu. Stari Grad je mimo ovog dogovora. Znači, niti je Trojka 2, niti koalicija, niti zajednički kandidati, ali je dogovor da se Trojka penzioniše - kazao nam je Bečarević.

Na današnjem sastanku nije bilo govora o Gradskom vijeću i poziciji gradonačelnika Sarajeva.

Za petak je najavljena sjednica Kantonalne organizacije (KO) SDA Sarajevo, na kojoj bi današnji načelni dogovor trebao biti potvrđen, a za isti dan najavljena je i zajednička press-konferencija SDA, SBiH i DF-a na kojoj će i zvanično biti obznanjeno o kakvoj se vrsti međustranačkog dogovora radi.

#DemokratskaFronta #KantonSarajevo #lokalniizbori #politika #SDA #SemirEfendić #StrankaZaBosnuIHercegovinu #BiH