Članak

OSUDA RUSKE AGRESIJE

Bećirović se obratio na samitu 'Obnova Ukrajine': BiH je prošla kroz agresiju, solidarišemo se s Ukrajinom

(Patria) - Predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis Bećirović učestvuje na Samitu u Berlinu o temi „Obnova Ukrajine“ gdje se obratio prisutnima.

"Naše današnje prisustvo u Berlinu, znak je, prije svega, nesumnjive podrške herojskom narodu nezavisne i suverene Ukrajine. Odbrana Ukrajine zajednički je interes svih demokratskih država u Evropi i svijetu. Vanjska politika Bosne i Hercegovine temelji se na Ustavu, zakonima i drugim zvaničnim dokumentima države Bosne i Hercegovine.

U njima jasno piše da se zalažemo za poštivanje međunarodnog prava, ravnopravnosti, suvereniteta, teritorijalnog integriteta i principe miroljubive saradnje. Između ostalog, zbog toga snažno podržavamo nezavisnost,
suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine. Danas, više nego ikada, potrebno je podržati Ukrajinu u njenoj pravednoj borbi za slobodu", kazao je Bećirović.

U svom govoru je istakao da su nadležni organi države Bosne i Hercegovine osudili rusku agresiju na
Ukrajinu kao čin kršenja međunarodnog prava.

"Bosna i Hercegovina se nakon ruske agresije pridružila stavovima Evropske unije (EU) u kojima se čvrsto iskazuje podrška Ukrajini. Solidarnost i jedinstvena podrška Ukrajini od fundamentalnog su značaja za cijeli demokratski i slobodni svijet. Bosna i Hercegovina potpuno razumije patnju i razaranja kroz koje Ukrajina prolazi.

Moja država je od 1992. do 1995. bila žrtva brutalne agresije tokom koje je počinjen genocid nad Bošnjacima u Srebrenici. Nijedna zemlja u Evropi, u drugoj polovini XX stoljeća, nije pretrpjela tako velika razaranja kao Bosna i Hercegovina.

Nakon rata, BDP je pao na oko 25% predratne vrijednosti, industrijska proizvodnja se smanjila za preko 90%, a nezaposlenost je dostigla između 70 i 80%.

Ipak, uz pomoć naših saveznika, oporavili smo se i spremni smo dijeliti naša iskustva postratnog oporavka s prijateljskom Ukrajinom. Bosna i Hercegovina i Ukrajina pripadaju zajednici slobodnih i demokratskih država.

Zajedno, dijelimo viziju svijeta u kojem su mir, sloboda, pravda i ljudsko dostojanstvo temeljne vrijednosti. Naša solidarnost s Ukrajinom proizlazi iz dubokog razumijevanja važnosti očuvanja ovih vrijednosti. Bosna i Hercegovina može biti pouzdan saveznik u obnovi Ukrajine. Spremni smo podijeliti svoja iskustva, znanja i resurse u pogledu izgradnje i obnove Ukrajine. Naše iskustvo i eksperti u procesuiranju zločinaca, te identifikaciji nestalih, mogu biti od koristi.

Naši deminerski timovi su među najboljima u svijetu. Od 1996. do 2023. u Bosni i Hercegovini su pronađene i uništene oko 84.000 različitih vrsta mina i oko 71.000 drugih eksplozivnih sredstava iz rata. Spremni smo
pružiti pomoć u obuci, ali i uklanjanju mina i neeksplodiranih ubojnih sredstava.

Humanitarna i druga pomoć narodu Ukrajine, kao i pomoć raseljenom ukrajinskom stanovništvu širom svijeta, od velike su važnosti. Zaštita civila je jedan od najvažnijih zadataka. Bosna i Hercegovina će nastaviti iskazivati solidarnost prema Ukrajini.

Državni organi Bosne i Hercegovine ostat će dosljedni u podršci nezavisnosti, suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine. Bosna i Hercegovina će uvijek biti uz one koji se bore za pravdu, mir i ljudsko dostojanstvo", kazao je Bećirović.

#BiH #DenisBećirović #Berlin #Ukrajina #solidarnost

THIS IS REAL. I REPEAT, THIS IS REAL. The black mirror is real, the black mirror is really powerful, effective and 100% reliable. My name is Walter Brian, I want to thank Dada Magical for giving his black mirror to me. Since he gave me his black mirror, I became rich, successful, protected, informed and powerful. I was browsing through the internet one day when I saw multiple testimonies on how Dada Magical has helped so many people with his black mirror. I thought it was a joke at first but I gave it a try and contacted him. He sold the black mirror to me and told me how to use it and all that I need to do. I followed the instructions just as he told me and to my greatest surprise, it worked just as he told me. The black mirror is still working for me. The mirror also brings good luck, blessings and information. Contact Dada Magical now on his email; Dadablackmirrors(at)gmail(dot)com and he will help you also with the black mirror just the same way he helped me. Thank you Great Dada Magical.