Članak

ZAGREB NIJE DAO AGREMANE

Tegeltija ne može u Rijeku, Dodik sprema novog kandidata

(Patria) - Milan Tegeltija, savjetnik predsjednika bh. entiteta Rs Milorada Dodika, i smijenjeni predsjednik VSTV-a BiH, nije dobrio dozvolu iz Hrvatske kojim bi mu bilo odobreno da pristupi konzulskoj dužnosti u toj državi.

Predsjedništvo BiH imenovalo je Tegeltiju prije tri mjeseca za konzula BiH u Rijeci, no iz Zagreba nikada nije došao potvrdan odgovor.

Tegeltija je na crnoj listi SAD-a zbog korupcije u pravosuđu. Trenutno je savjetnik Milorada Dodika, predsjednika bh. entiteta Rs.

Vjerojatno su se u Banja Luci, kad su odlučili zbrinuti čovjeka iz Dodikove strukture u „diplomaciji”, nadali da će predsjednik Milanović „progurati” egzekvaturu. Međutim, u vrijeme parlamentarnih izbora u Hrvatskoj i velikih napetosti između Predsjednika i Vlade, to jednostavno nije bilo moguće.

Vlada, pak, ne želi ponavljanje skandala kojeg već ima s repovima suradnje s Dodikom. Naime, vlasti u Hrvatskoj već imaju neugodnost s „Dodikovom firmom” Integral iz Laktaša, koja gradi spojnu brzu cestu između mosta na Savi kod Bosanske Gradiške i autoceste kod Okučana.

Prema još uvijek nepotvrđenim informacijama, uskoro bi se pred članovima Predsjedništva BiH trebao naći novi prijedlog za imenovanje konzula u Rijeci, a umjesto kompromitiranog Tegeltije, na poziciju konzula u Rijeci, u susjednoj Hrvatskoj trebao bi biti nominiran nekadašnji urednik RTRs-a, Siniša Mihailović.

(politicki.ba)

#Diplomatija #Hrvatska #Integral #Milanović #MilanTegeltija #MiloradDodik #Rijeka #SinišaMihailović #VSTV #BiH