Članak

POPULARAN U PRIŠTINI

Tonyja Blaira na Kosovu dočekalo pet Toniblera

Bivši britanski premijer Tony Blair doputovao je ove sedmice na Kosovo kako bi obilježio 25 godina od završetka kosovskog rata sa Srbijom.

(Patria) - Bivši britanski premijer Tony Blair doputovao je ove sedmice na Kosovo kako bi obilježio 25 godina od završetka kosovskog rata sa Srbijom, prenosi Index.

Dočekala ga je topla dobrodošlica od predsjednice Vjose Osmani, grupe djece koja su mahala britanskim zastavama i petorice muškaraca po imenu Tonibler.

Oni su dobili ime po Blairu zbog njegove uloge u oslobađanju zemlje.

Blair je kao britanski premijer pomogao organizovati međunarodnu koaliciju za pokretanje zračnih napada kako bi prisilio jugoslavenskog predsjednika Slobodana Miloševića da okonča svoju vojnu kampanju.

Blair stoga uživa status heroja u Prištini. No, nije mu ovo prvi put da se susreće s imenjacima. Tokom posjete Prištini 2010. godine upoznao je devet dječaka nazvanih u njegovu čast.

Tada su mu ispričali da je njegovo ime "prilično uobičajeno" na Kosovu. Blair je na posebnoj sjednici kosovskog parlamenta izjavio kako ne žali zbog svog zalaganja za Kosovo, piše Politico.

- Susret s kosovskim izbjeglicama u kampovima u blizini Skoplja, slušanje njihovih srceparajućih priča o raseljenosti i okrutnosti, njihova lica koja očajnički traže pomoć. Pomogli smo i nikada nisam požalio - poručio je Blair.

Blair nije jedini svjetski čelnik iz 1990-ih kojeg se cijeni na Kosovu. Ulica u Prištini nazvana je po bivšem američkom predsjedniku Billu Clintonu, dok bivša američka državna sekretarka Madeleine Albright ima svoj spomenik.

Clinton i Madeleine također su uobičajena poslijeratna imena.

#BillClinton #Kosovo #Kos_Data #MadeleineAlbright #Priština #Skoplje #Srbija #Tonibler #TonyBlair #VjoseOsmani #Region