Članak

SJEDNICA POČINJE U 12 SATI

Dom naroda danas o dopunama Zakona o PIO i imenovanju novih članova FERK-a

U Sarajevu je za danas, sa početkom u 12 sati, zakazana 9. sjednica Doma naroda Parlamenta Federacije BiH.

(Patria) - U Sarajevu je za danas, sa početkom u 12 sati, zakazana 9. sjednica Doma naroda Parlamenta Federacije BiH.

Između ostalog, na dnevnom redu su izmjene i dopune Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju (PIO), kao i imenovanja novih članova radnih tijela Parlamenta FBiH i nekoliko federalnih institucija.

Ukoliko Dom naroda izglasa izmjene i dopune Zakona o PIO i one stupe na snagu, to će značiti da penzioneru neće biti obustavljena penzija kod sticanja dodatnih prihoda na povremenim poslovima.

Predloženim izmjenama, koje je već usvojio Zastupnički dom, propisano je pravo da se invalidska penzija osigurava korisniku koji nije u obaveznom osiguranju. Dosad je to pravo bilo regulisano samo za porodičnu penziju.



S obzirom na to da je korisnik porodične penzije bio sposoban za rad, izostavljeni su korisnici invalidske penzije, pa su oni ovom izmjenom uvedeni u Zakon o PIO.

Izmjena je izvršena na način da je obrisan član 116. Zakona o PIO, kojim je bila propisana obustava isplate penzije u slučaju sticanja statusa osiguranika u obaveznom osiguranju, budući da je ovaj član Ustavni sud FBiH proglasio neustavnim.

U okviru tačke izbori i imenovanja, delegati bi danas trebali glasati o donošenju odluke kojom bi na mandatni period od pet godina bili imenovani novi članovi Regulatorne komisije za energiju u FBiH (FERK), i to Samir Hadžihuseinović, Sanela Pokrajčić i Vesna Marić.

Ako delegati izglasaju ova imenovanja, novi članovi FERK-a na dužnost stupaju kad odluka bude objavljena u Službenim novinama FBiH, budući da je ona već usvojena u Zastupničkom domu.

Delegati će se izjasniti i o tome da bude uveden institut skraćenog dobrovoljnog likvidacijskog postupka po službenoj dužnosti, koji je u Rs uveden još 2019., a kojim se značajno skraćuje period trajanja i pojednostavljuje likvidacioni postupak.



Na dnevnom redu je i Strategija za prevenciju i borbu protiv nasilja u porodici za period 2024-2027., koju je već usvojio Zastupnički dom. Na taj će se način delegati izjasniti i žele li da Strategija postane krovni strateški dokument za jačanje institucionalnog odgovora na nasilje u porodici i nasilje nad ženama.

Također, dnevni red čine i tačke koje se odnose na odluke o pristupanju izradi regulacionih planova Štrbački buk i historijsko gradsko područje Jajce za period od 10 godina.

#BosnaHercegovina #EnergijaFbih #InvalidskaPenzija #JajceHistorijskoPodručje #NasiljeUPorodici #ParlamentFbih #RegulacioniPlanovi #RegulatornaKomisija #StrategijaPrevencije #ZakonOPIO #BiH

THIS IS REAL. I REPEAT, THIS IS REAL. The black mirror is real, the black mirror is really powerful, effective and 100% reliable. My name is Walter Brian, I want to thank Dada Magical for giving his black mirror to me. Since he gave me his black mirror, I became rich, successful, protected, informed and powerful. I was browsing through the internet one day when I saw multiple testimonies on how Dada Magical has helped so many people with his black mirror. I thought it was a joke at first but I gave it a try and contacted him. He sold the black mirror to me and told me how to use it and all that I need to do. I followed the instructions just as he told me and to my greatest surprise, it worked just as he told me. The black mirror is still working for me. The mirror also brings good luck, blessings and information. Contact Dada Magical now on his email; Dadablackmirrors(at)gmail(dot)com and he will help you also with the black mirror just the same way he helped me. Thank you Great Dada Magical.