Članak

NEHAMMER POTVRDIO

Parlamentarni izbori u Austriji 29. septembra

Austrijska vladajuća koalicija sastavljena od konzervativaca i zelenih raspisat će naredne opšte izbore za 29. septembar, na kraju petogodišnjeg saziva parlamenta.

(Patria) - Austrijska vladajuća koalicija sastavljena od konzervativaca i zelenih raspisat će naredne opšte izbore za 29. septembar, na kraju petogodišnjeg saziva parlamenta.

Potvrdio je to austrijski kancelar Karl Nehammer, odgađajući duel s krajnjom desnicom koliko god je to moguće.

Krajnje desna Slobodarska stranka (FPO) jasno prednjači u predizbornim anketama te je iskoristila nepopularnost trenutne vlade nakon kriza poput pandemije i inflacije znatno veće od prosjeka u eurozoni.

Protivimigracijski FPO je po prvi put pobijedio na izborima za Evropski parlament u nedjelju, no tek s jednim postotnim bodom više od Nehammerove Narodne stranke (OVP), što je manje od onoga što su predviđale predizborne i izlazne ankete.

- Na sutrašnjem sastanku vlade, 29. septembar će biti određen kao datum izbora za Nacionalno vijeće - rekao je Nehammer, što se odnosi na donji dom austrijskog parlamenta.

Budući da bi vjerovatno izgubili mandate na bilo kakvim prijevremenim izborima, konzervativci i zeleni su praktično osuđeni na saradnju do kraja saziva uprkos sukobima u pugledu ključnih pitanja poput imigracija i opetovanih špekulacija o prijevremenim izborima.

Međutim, u proteklim mjesecima te su špekulacije oslabile i uglavnom se očekivalo da će parlamentarni izbori biti održani u posljednjoj sedmci septembra.

- Biračima mogu obećati da sam razumio poruku. Postoji veliko nezadovoljstvo koje je danas bilo vidljivo - izjavio je Nehammer novinarima u izbornoj noći u nedjelju, kada je postalo jasno da je FPO pobijedio.

Predizborne ankete za parlamentarne izbore predviđaju oko 30 posto podrške za FPO, a za drugo mjesto se bore OVP i socijaldemokrati s oko 20 posto podrške.

Formiranje koalicije će vjerovatno biti teško s obzirom na to da su vođe svih pet parlamentarnih stranaka isključile mogućnost koaliranja s vođom FPO-a Herbertom Kicklom.

#Austrijska #EvropskiParlament #KarlNehammer #Konzervativci #KrajnjaDesnica #NarodnaStranka #OpšteIzbore #SlobodarskaStranka #Vladajuća #Zelenih #Svijet