Članak

SAOPŠTENJE

Sindikat policije nakon brutalnog ubistva na Vilsonovom: Ovaj sistem je doživio svoj vrhunac i bolje od ovoga ne može

Sindikat policijskih službenika, državnih službenika i namještenika Kantona Sarajevo oglasio se danas saopštenjem povodom jučerašnjeg brutalnog ubistva na sarajevskom Vilsonovom šetalištu.

(Patria) - Sindikat policijskih službenika, državnih službenika i namještenika Kantona Sarajevo oglasio se danas saopštenjem povodom jučerašnjeg brutalnog ubistva na sarajevskom Vilsonovom šetalištu.

"U vezi sa brutalnim ubistvom u Sarajevu koje se desilo 10.06.2024. godine usred bijela dana na jednom od najprometnijih šetališta u gradu... Šta reći, šta konstatirati, a pri tome ne uvrijediti 'društvo' i 'sistem'!?

Sindikat policijskih službenika, državnih službenika i namještenika KS najoštrije osuđuje navedeno ubistvo. Nema niko pravo oduzeti nikome život samo zato što se zamjerio, došao na riječ, na ne/postupanje, na bilo što.

Kada bismo tako radili i svako uzimao stvar u svoje ruke, krenuli bismo ka potpunoj anarhiji u društvu. Da li smo daleko od toga?

Mislim da je ovaj sistem doživio svoj vrhunac i da bolje od ovoga ne može. To je do sada pokazano na bezbroj primjera. Sada će neuki samo uzeti za primjer sigurnosne službe i pravosudni sistem.

Da, i one su dijelom doprinijele ovakvoj situaciji ali ne u tolikoj da bi oni bili generalni i glavni krivci za ovakvu vrstu događaja koja je svakako za svaku osudu.

U društvu gdje u 21. vijeku klikćemo tramvaju zato što je nov, gdje otvaramo raskrsnice i pravimo spektakl za široke narodne mase, gdje konstatiramo da je kupovina helikoptera 'naša velika pobjeda', gdje nabavljamo body kamere za policajce koji nemaju ni odjeću i obuću.

Gdje svaka šuša vodi istragu i osuđuje iako ne radi ni u policiji, ni u tužilaštvu, a ni u sudu, niti se ikada susrela s pravosudnim i izvršnim državnim aparatom u bilo kojem segmentu osim prolaska na crveno svjetlo i nepropisnog parkiranja.

Gdje je policija u deficitu sa 700 policajaca iako dezavuišemo javnost kako zapošljavamo 700 novih policajaca, u društvu gdje ne smiješ javno iznositi svoju kvalifikaciju i kritički stav jer ćeš se naći na udaru 'stranke' i bitnih likova.

U društvu gdje su mjerila vrijednosti toliko izokrenuta da su nam kič i šund preplavili medijske prostore, pornografija sveopšte prisutna na većini programskih kanala u bilo koje doba dana i noći, a kultura i kulturna baština u izumiranju.

Davno, i ne tako davno, prvi čovjek Sindikata policijskih službenika, državnih službenika i namještenika Kantona Sarajevo Viktor Ćatić nagovještavao je da će doći do ovakve i slične situacije, da su policijski službenici, državni službenici i namještenici u Upravi policije i MUP-u Kantona Sarajevo u takvoj "mašini" da daju posljednji atom snage da održe sigurnosnu situaciju na kakvom-takvom nivou.

Ali, oni koji su se pitali, umjesto da su se bavili rješavanjem nagomilanih problema, bavili su se ovim Sindikatom i njegovim prvim čovjekom, kako da ga ušutkaju.

A, akademska zajednica šuti. Šuti i ne progovara. Ne oglašava se. Već duži vremenski period medijski prostor su nam okupirali kvazieksperti na polju sigurnosti koji nikada nikome lisice na ruke nisu stavili, kao što su npr. Džemal Murga i Dragan Mioković (i ako su stavili, to je nekada bilo u prošlom vijeku ali čisto sumnjam da su i tada).

I takvi vrhunski stručnjaci koji svakodnevno nanose štetu članovima Sindikata i ostalim uposlenicima u MUP-u Kantona Sarajevo svojim neprimjerenim izjavama i neznanjem posebnu štetu nanose svim ostalim građanima u KS i šire, potpirujući ionako uzavrelu situaciju dolijevanjem ulje na vatru, dajući krila populaciji koja uzor traži u negativnim ponašanjima stereotipno se poistovjećujući sa osobama iz kriminalnog miljea.

A, akademska zajednica, ona i dalje šuti, ne demantuje, a i ako demantuje, mi taj glas nismo čuli.

Zato, Sindikat i dalje stoji čvrsto uz sve svoje članove, uposlenike i sve građane, kako Kantona Sarajevo, tako i Federacije BiH na čijem području djeluje, te će svojim radom i dalje ukazivati na anomalije, a čijim bi se otklanjanjem i radnopravni status članstva, a prevashodno njihova sigurnost i sigurnost svih građana dovela na adekvatan nivo.

I na kraju, radi zaštite digniteta naših članova, uvaženim zastupnicima u skupštinskim klupama Kantona Sarajevo moramo da naglasimo da je projekat 'policajac u kvartu' aktuelan i egzistira u Kantonu Sarajevo skoro 20 godina.

Tako da, očekujemo od njih bolje i kvalitetnije prijedloge za rješavanje enormnih nagomilanih problema", navodi se u saopštenju Sindikata koje potpisuje predsjednik Viktor Ćatić.

#BiH #policija #saopštenje #sindikat #ubistvo