Članak

POROTA ODLUČILA

Sin Joea Bidena proglašen krivim po svim tačkama optužnice

Hunter Biden, sin predsjednika SAD-a Joea Bidena, proglašen je krivim zbog nelegalnog posjedovanja oružja dok je koristio drogu.

(Patria) - Hunter Biden, sin predsjednika SAD-a Joea Bidena, proglašen je krivim zbog nelegalnog posjedovanja oružja dok je koristio drogu, prenosi RSE.

Kako piše Reuters, 12-člana porota proglasila ga je krivim po sve tri tačke optužnice, čime je postao prvi sin jednog predsjednika SAD-a koji je osuđen za krivično djelo.

Sudija nije odredio datum izricanja presude, ali je kazao da je rok obično oko 120 dana. To znači da će izricanje presude biti održano najkasnije mjesec danas prije američkih predsjedničkih izbora zakazanih za 5. novembar.

Suđenje Hunteru Bidenu počelo je 3. juna u Wilmingtonu, u saveznoj državi Delaware. On je optužen je za tri krivična djela koja su proistekla iz njegove nabavke revolvera 2018. godine.

Tužilaštvo ga tereti da je prilikom kupovine 'kolta kobra' u Wilmingtonu lagao trgovca oružjem sa saveznom licencom, da je u prijavi neistinito naveo da nije korisnik droge, kao i da je 11 dana ilegalno posjedovao revolver.

Hunter Biden ranije je rekao da nije kriv za optužbe koje mu se stavljaju na teret.

Suđenje je počelo nedugo nakon historijske presude bivšem predsjedniku SAD-a Donaldu Trumpu. On i njegove republikanske kolege tvrde da je taj proces, kao i preostala tri, politički namješten.

#DonaldTrump #HunterBiden #JoeBiden #SAD #Svijet