Članak

ODLUKE SA SJEDNICE

Skupština KS: Osniva se privatni Srednjoškolski medicinski centar za zanimanja zdravstvene struke

Skupština KS dala je saglasnost za osnivanje Srednjoškolskog medicinskog centra "European Medical College" ("Evropski medicinski koledž") u Sarajevu.

(Patria) - Skupština KS dala je saglasnost za osnivanje Srednjoškolskog medicinskog centra "European Medical College" ("Evropski medicinski koledž") u Sarajevu.

Kako je istakla ministrica za odgoj i obrazovanje KS Naida Hota-Muminović, visokoškolska ustanova Sarajevo School of Scienece and Tehnology (SSST) je ovom ministartsvu dostavila zahtijev za osnivanje ovog centra, uz priloženi Elaborat za osnivanje, nacrt pravila i sedam nastavnih planova i programa za zanimanja medicinske struke.

Nakon što je Vlada KS donijela Odluku o postojanju društveno-ekonomske opravdanosti za osnivanje ovog centra, resorno ministarstvo je imenovalo ekspertnu komisiju za razmatranje ovog zahtijeva i elaborata o opravdanosti.

Dostavljeno je i usvojeno njihovo stručno mišljenje kojim se potvrđuje da su predočeni nastavni planovi i programi u novom Centru usklađeni sa Zakonom o srednjem obrazovanju KS.

Pomenuti nastavni planovi i programi, njih sedam, izrađeni su u skladu s najsavremenijom metodologijom i koncipirani prema ishodima učenja, s naglašenom potrebom za sticanjem znanja, vještine i kompentencije kroz proces školovanja.

- Ovi nastavni planovi i programi se naslanjanju na koncept dualnosti pri čemu će učenici imati priliku da kroz praktično učenje steknu vještine. Kako u svijetu, tako i kod nas, postoji potreba za ovom vrstom kadrova.

Tako i u KS vlada interes za obrazovanje u zdravstvenoj struci koje diktiraju i velike potrebe razvoja porodične medicine, primarne, sekundarne i tercijarne zdravstvene zaštite.

Također, ovako novoobrazovani kadrovi će biti i u funkciji razvoja medicinskog turizma što je jedna od odrednica našeg budućeg privrednog razvoja.

Osnivanjem novih klinika i poliklinika u našem kantonu, zdravstvene usluge će biti dostupne domaćim i inostranim klijentima, što je koncept koji se već odavno njeguju u svijetu - istakla je ministrica Hota - Muminović.

Data je saglasnost i na osnivanje ustanove Naučnoistraživački institut „Blum“ za računarske nauke i inženjerstvo, umjetnu inteligenciju i autonomne robotske sisteme.

Ministarstvo za nauku, visoko obrazovanje i mlade Kantona Sarajevo je bilo nosioc izrade materijala o osnivanju, ističući da osnivanje instituta predstavlja značajan doprinos naučnoistraživačkom razvoju Kantona Sarajevo i Bosne i Hercegovine, jer otvara teme koje su bitne za sektor tehnološkog razvoja, što je u samom vrhu razvoja nauke u Evropi i svijetu.

Danas su usvojene izmjene Zakona o posredovanju u zapošljavanju i socijalnoj sigurnosti nezaposlenih osoba u Kantonu Sarajevo, između ostalog kažu, da kod angažovanja lica po javnim radovima u sklopu programa mjera propiše da se sa ovim licima, nakon što završe pripravnički staž, zaključe ugovor o radu na određeno vrijeme, kako bi ova lica mogla nastaviti ostvarivati pravo na zdravstvenu zaštitu.

Izmjene Zakona, koje su zbog svog obima išle u skupštinsku proceduru po skraćenom postupku, izazvale su brojne diskusije i otvorile značajne teme u smislu unapređenja i efikasnijeg posredovanja u zapošljavanju nadležne Službe, razdvajanja evidencija nazaposlenih na one koji su aktivni tražioci posla i onih, a kojih je znatno više, koji već godinama, zbog različitih benefita, ostaju na evidenciji Službe za zapošljavanje KS.

#SkupštinaKS #Odluke #NaidaHotaMuminović #politika #Sarajevo #BiH