Članak

PROFESOR NA FPN-u

Lavić: Svesrpski sabor je pokušaj finalizacije projekta Slobodana Miloševića

Lavić smatra kako se radi o vrlo ozbiljnom pokušaju velikosrbijanske politike da finalizira ono zbog čega već 30 godina proizvodi konflikte, ratove i zločine na prostoru bivše Jugoslavije.

Foto: Hayat

(Patria) - Profesor na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu Senadin Lavić za Hayat televiziju komentarisao je ishod Svesrpskog sabora, proteklog vikenda održanog u Beogradu.

Lavić smatra kako se radi o vrlo ozbiljnom pokušaju velikosrbijanske politike da finalizira ono zbog čega već 30 godina proizvodi konflikte, ratove i zločine na prostoru bivše Jugoslavije.

- Taj proces se završava tako što se želi otkinuti dobar dio Bosne i Hercegovine i inkorporirati ga u srpsku državu, zatim Crnu Goru i jedan dobar dio, tj. sjeverni dio Kosova.

Posljednji veliki sabor napravio je Slobodan Milošević, nakon kojeg su krenuli stravični ratovi, i ja mislim da je ovo pokušaj finalizacije tog projekta.

U tom bih smislu bio vrlo oprezan, naravno, ne i uplašen, ali oprezan, jer je evidentna njihova želja da nastave tamo gdje je počeo Milošević i da definitivno taj proces završe - kaže profesor Lavić.

Podsjeća da je još 2012. godine stvoren Memorandum SANU 2, u kojem je naznačeno kako i šta dalje raditi na završetku te politike.

- Dakle, već 12 godina oni to rade i vidjeli ste da su destabilizovali Crni Goru, da su pokušali destabilizovati i preuzeti sve poluge u Bosni i Hercegovini te da su u tom periodu aktivno lobirali u SAD-u i EU da bi se izašlo ususret interesima velikosrpske politike - ističe Lavić.

A kada je u pitanju promjena datuma u vezi s neustavnim 9. januarom, profesor je mišljenja kako je to odlično jer pokazuje da ljudi iz entiteta Rs o tom 9. januaru nemaju čvrsto mišljenje.

- Ja mislim da ne bi trebali da slave 9. januar jer je to datum kada je odlučeno da treba provesti šest ciljeva, to jeste dan kada je odlučeno da se provede genocid u Bosni i Hercegovini da bi se stvorila etnički čista teritorija.

Dakle, ovdje je rat započet da bi se proizveo genocid i oni će, ako su imalo pametni, odustati od tog 9. januara - naglašava Lavić, podsjećajući na okolnosti i razloge početka agresije na BiH kao sastavnog dijela Miloševićeve politike.

#SenadinLavić #Srbija #svesrpskisabor #BiH