Članak

SUMORNI JUGOZAPAD NORVEŠKE

Bergen je najkišovitiji grad u Evropi

Internet tražilica za najam smještaja Holidu analizirala je najkišovitije gradove Evrope.

(Patria) - Internet tražilica za najam smještaja Holidu analizirala je najkišovitije gradove Evrope, piše Punkufer.

Koristeći podatke s aplikacije World Weather Online, rangirali su gradove na temelju prosječnog broja kišnih dana u mjesecu, ali i prosječne dnevne statistike padavina.

S obzirom na to da Bergen u prosjeku ima 12,7 kišnih dana mjesečno i 8,8 milimetara padavina po danu, Holidu je drugi najveći grad Norveške proglasio najkišovitijim gradom Evrope.

I nije jedini koji je to učinio.

Turistička zajednica grada Bergena u marketinškim aktivnostima često spominje kišu, a stavili su je čak i na svoje razglednice.

Norvežani se ne plaše kiše - uostalom, ne vjeruju da postoji loše vrijeme, već samo loše odjevena osoba.

Naprotiv, podstiču sve zainteresovane da ih posjete bez obzira na meteorološku prognozu - od njihovih prekrasnih parkova i fjordova, do zanimljivih muzeja i galerija.

Zašto u Bergenu pada toliko kiše?

Bergen ima jedinstvenu geografsku poziciju. Nalazi se na jugozapadu Norveške na obali Sjevernog mora i okružen je sa sedam planina, što ga čini osjetljivim na dugotrajne i obilne padavine.

Najduže neprekidno kišno vrijeme u Bergenu zabilježeno je krajem 2006. i početkom 2007. godine. Kiša je tada padala čak 85 dana zaredom - od 29. oktobra do 21. januara.

Najduže neprekidno kišno vrijeme u ljetnim mjesecima odigralo se, pak, 1952. godine, kada je kiša padala bez prestanka od 1. do 24. juna.

Kada je najbolje vrijeme za posjetu Bergenu? Odgovor na to pitanje ovisi o tome kakvi su vaši planovi, no odmah trebate znati da niti jedno godišnje doba nije posebno suho.

Bergen u prosjeku ima najmanje kiše u junu, a najviše u oktobru. Prosječna temperatura tokom ljeta iznosi od 9,9 do 20,7 stepeni Celzijusa - s tim da je juli najtopliji mjesec.

Tokom zime očekujte jake vjetrove, ponešto snijega i prosječne temperature od -0,1 do -4,9 stepeni.

Ako dobijete priliku posjetiti Bergen, iskoristite je. Samo nemojte zaboraviti ponijeti kišobran.

#Bergen #gradovi #kiša #BiH