Članak

DO 10.000 KM

IZGLASANA INICIJATIVA Isplata razlike subvencije za kupovinu stana na čekanju: Prvo usvojiti rebalans budžeta za 2024.

(Patria) - Na današnjoj sjednici Skupštine KS ponovo se aktuelizirala tema isplate razlike subvencija za rješavanje stambenog pitanja za 1.142 mladih koji su po javnom pozivu za 2023. godinu ostvarili to pravo. Prema javnom pozivu maksimalni iznos bio je 12.000 KM, a mladi su dobili značajno manji iznos s obzirom na veliki broj mladih koji je ispunio uslove, a Vlada KS odredila je 5,5 miliona KM za ovu namjenu.

U januaru 2024. godine mladi su dobili po 4.816 KM što je najmanja isplaćena subvencija otkako Vlada KS provodi ovaj projekat.

Nekoliko stotina mladih održavalo je prvo sastanke sa premijerom KS Nihadom Ukom, tražeći način da im se izvrši dodatna uplata novca, barem približno ranije isplaćnim subvencijama, a nakon što im je poručeno da novca nema održali su i nekoliko protesta.

Na današnjoj sjednici Skupštine KS prvo je zastupnica DF Vedrana Vujović zatražila informaciju o inicijativi koju je uputila u februaru, a tiče se razlike subvencije mladima. Ona je u toj inicijativi tražila da se prilikom izrade rebalansa budžeta za 2024. predvide sredstva u iznosu od 5,5 miliona KM za isplatu razlike subvencija do 10.000 KM. Na tu inicijativu nije dobila odgovor, pa je danas od ministra komunalne privrede Bojana Bošnjaka (Naša stranka) zatražila odgovor.

Ministar Bošnjak je odgovorio zastupnici Vujović obrazlažući kako je tekla procedura dodjele subvencija u 2023. godini.

„U odnosu na ove inicijative koje su se pojavile u Skupštini KS mi smo uputili Ministarstvu finansija upit o mogućnostima dodatnih sredstava za ovu namjenu i po dobivanju odgovora mi ćemo ga proslijediti“, kazao je Bošnjak.

On je dodao da je za isti projekat za ovu godinu planirano 500.000 KM.

Zastupnik Damir Marjanović (ZNG) zatražio je pismeni odgovor od ministra finansija Afana Kalamujića (ZNG) kakvo je trenutno finansijsko stanje KS i da li su stabilni finansijski tokovi i da li je opravdan bojazan pojedinih institucija da neće biti novca za 12. platu. također je pitao kada će se raditi rebalans budžeta i da li će on biti potreban.

Zastupnica Admela Hodžić na današnjoj sjednici zatražila je da se Skupština izjasni o ranije podnesenoj inicijativi da se iznađu sredstva za isplatu razlike subvencije mladima do 10.000 KM u rebalansu budžeta za 2024. godinu. Inicijativu je podnijela prije nekoliko mjeseci zajedno sa zastupnikom Aljošom Čamparom.

Skupština KS se izjasnila o ovoj inicijativi, a za nju su glasala 22 zastupnika dok su četiri zastupnika Naše stranke bila suzdržana.


#Sarajevo #BiH #mladi #subvencija #rebalans #budžet