Članak

O IZBORNOM ZAKONU

Vijeće za zaštitu vitalnog interesa Ustavnog suda RS: Zahtjevi Kluba delegata bošnjačkog naroda prihvatljivi

(Patria) - Vijeće za zaštitu vitalnog interesa Ustavnog suda Republike srpske održalo je danas u Banjoj Luci sjednice na kojima je predmet odlučivanja bilo pitanje prihvatljivosti zahtjeva Kluba delegata bošnjačkog naroda u Vijeću naroda Rs za utvrđivanje povrede vitalnog nacionalnog interesa konstitutivnog bošnjačkog naroda u Zakonu o referendumu i građanskoj inicijativi i Izbornom zakonu Rs, a koje zakone je Narodna skupština Rs izglasala na sjednici održanoj 19. aprila ove godine.

Vijeće je raspravljalo o prihvatljivosti navedenih zahtjeva, odnosno o postojanju uslova za meritorno odlučivanje o tome da li je osporavanim zakonima došlo do povrede vitalnog nacionalnog interesa bošnjačkog naroda.

Odlučujući o prihvatljivosti navedenih zahtjeva, Vijeće je utvrdilo da su u oba slučaja predmetni zahtjevi prihvatljivi, s obzirom na to da je provedena procedura za zakone koji se odnose na vitalni nacionalni interes saglasno Amandmanu LXXXII na Ustav Rs, kojim je dopunjen član 70. Ustava, kao i da su ispunjene ostale procesne pretpostavke za meritorno odlučivanje o ovim zahtjevima.

Vijeće će meritornu odluku o zahtjevima donijeti u Ustavom određenom roku u narednih mjesec dana, saopćeno je iz Ustavnog suda Rs.

#Amandman #Bošnjački #GrađanskaInicijativa #IzborniZakon #MeritornoOdlučivanje #NarodnaSkupština #Referendum #Ustav #Vijeće #Zakon #BiH