Članak

MINISTAR SUN TVRDI

Kina: SAD su najveći sigurnosni izazov u Južnom kineskom moru

SAD su najveći sigurnosni izazov u Južnom kineskom moru jer raspoređivanjem svoje vojske i naoružanja izazivaju vrtlog trke u naoružanju, izjavio je jučer zamjenik kineskog ministra vanjskih poslova Sun Weidong.

(Patria) - SAD su najveći sigurnosni izazov u Južnom kineskom moru jer raspoređivanjem svoje vojske i naoružanja izazivaju vrtlog trke u naoružanju, izjavio je jučer zamjenik kineskog ministra vanjskih poslova Sun Weidong.

Nedavni pomorski sporovi između Kine i Filipina pretvorili su strateški jako važno Južno kinesko more u potencijalno žarište sukoba između Washingtona i Pekinga, piše Reuters.

- Najveći sigurnosni izazov u Južnom kineskom moru u ovome trenutku dolazi van regiona - rekao je Sun, nakon sastanka na visokom nivou o istočnoazijskoj saradnji u Laosu, objavilo je njegovo ministarstvo.

Istakao je da snage koje predvode SAD promovišu vojno raspoređivanje i djelovanje u Južnom kineskom moru, podstičući i intenzivirajući pomorske sporove te nanose štetu legitimnim pravima i interesima priobalnih zemalja.

Odluka SAD-a da rasporedi raketne sastave srednjeg dometa u tom području, dodao je, uvlači region u vrtlog trke u naoružanju, dovodeći cijeli azijsko-pacifički region u sjenku geopolitičkih sukoba.

- Kina je predana primjerenom rješavanju sporova sa stranama u Južnom kineskom moru putem dijaloga - dodao je Sun.

#Izazov #Južnom #Kineskom #Moru #Najveći #Naoružanja #Raspoređivanjem #Sigurnosni #Vojske #Vrtlog #svijet