Članak

PROMJENE ILI STATUS QUO

Izbori za Evropski parlament: Kuda će otići Evropska unija

(Patria) - Europski izbori uvod su u novo poglavlje Europske unije. Pitanje koje se čuje jeste koliko će Evropa nakon ovih izbora otići udesno, posebno desničarske struje jake su u Francuskoj, Italiji, Mađarskoj, Njemačkoj.

Novoizabrani zastupnici u Europskom parlamentu donijet će niz ključnih odluka o tome ko će biti na čelu EU institucija i nastavit će rad Parlamenta na usvajanju zakona i nadziranju rada Europske komisije i drugih tijela EU-a. Europski parlament je jedina transnacionalna institucija u svijetu čije predstavnike građani biraju direktno. Zastupnici u Europskom parlamentu štite interese građana EU-a na nivou cijele Europe.

Parlament odobrava budžet EU-a i nadzire njegovu potrošnju.

Prva plenarna sjednica novog saziva Evropskog parlamenta održava se od 16. do 19. jula u Strasbourgu.

Prije te sjednice, novoizabrani zastupnici sastavit će klubove zastupnika na temelju zajedničkih političkih ideja.

Na prvoj plenarnoj sjednici, Parlament bira svog novog predsjednika, potpredsjednike i kvestore, te odlučuje o broju zastupnika u svakom parlamentarnom odboru.

Zastupnici kasnije glasaju o izboru novog predsjednika Europske komisije. Nakon toga, na javnim saslušanjima procjenjuju kandidate za komesare. Parlament na plenarnoj sjednici treba odobriti novu Komisiju, prije nego ona započne s radom.

U međuvremenu, zastupnici nastavljaju ispitivati i dopunjavati zakonodavne prijedloge, nadzirati rad drugih EU institucija i raspravljati o raznim temama.

Države članice EU-a trebaju obavijestiti Europski parlament o imenima novoizabranih zastupnika.

Ti zastupnici, prije stupanja na dužnost, trebaju pismenim putem potvrditi da ne obnašaju dužnost koja ih spriječava u obnašanju dužnosti zastupnika u Europskom parlamentu. Odbor za pravna pitanja Parlamenta zatim provjerava njihove potvrde.

Rezultati izbora očekuju se u 23 sata.

I u BiH je otvoreno više glasačkih mjesta, a za EU izbore je registrovano 100.000 glasača. Riječ je o državljanima BiH koji imaju i državljanstvo Hrvatske, te državljanima Hrvatske koji su se zatekli na teritoriji BiH.

Vijeće ministara BiH zbog blokade ministara iz Rs nije omogućila glasanje državljnima Slovenije, Rumunije i Poljske.

#Evropa #Evropskiparlament #izbori #BiH