Članak

DEVET MJESECI RATA

Propalestinski demonstranti kod Bijele kuće: Poruke upućene američkom predsjedniku Bidenu

(Patria) - Hiljade antiratnih demonstranata je u subotu u blizini Bijele kuće izražavalo ljutnju zbog, kako su rekli, tolerancije američkog predsjednika Joea Bidena na krvavu vojnu kampanju Izraela protiv Hamasa, javio je AFP

Uzvikujući „Od DC-a do Palestine, mi smo crvena linija“, demonstranti su držali dugu zastavu na kojoj su bila ispisana imena Palestinaca koje su ubile izraelske snage, dok borbe ulaze u deveti mjesec.

Bijela kuća je u maju saopštila da izraelski napad na Rafah nije prešao „crvenu liniju“ koju je Biden postavio dva mjeseca ranije kada je upitan o potencijalnoj invaziji na grad na jugu Gaze.

Demonstranti, gotovo svi su nosili crvenu odjeću, držali su palestinske zastave i natpise na kojima je pisalo „Bidenova crvena linija je bila laž“ i „Bombardovanje djece nije samoodbrana“.

Bijela kuća je pojačala sigurnost dodatnom ogradom uoči demonstracija, na kojima su
unajmljeni autobusi prevozili ljude čak iz Mainea i Floride.

Pet mjeseci od svoje izborne borbe s republikanskim kandidatom Donaldom Trumpom, Biden se suočava s pritiskom muslimanskih i mladih glasača, blokova koji se smatraju ključnim za njegovu kandidaturu za reizbor.

#Bijelakuća #JoeBiden #propalestinskiprotesti #Svijet