Članak

GOSTOVANJA

Muhasilović: Srbija dokazuje da je glavni generator nestabilnosti na Balkanu

(Patria) -Prilikom pisanja teksta deklaracije svesrpskog sabora, koji je održan danas u Beogradu, prihvaćeni su i stavovi iz manjeg bh. entiteta RS jer Srbija nije baš upućena u sve što se dešava na tom prostoru. Ovo je danas izjavio predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Istakao je kako je za Srbe važno ovo saborovanje čiji je cilj poboljšanje ekonomske situacije koja je srpski nacionalni interes. Na ovu temu na Hayat TV razgovarali su sa Jahjom Muhasilovićem, profesorom geopolitičkim analitičarem, u emisiji '7plus'.



-Srbiji ne prijeti niko. Taj narativ koji egzistira na Balkanu animira strah kod srpskog naroda. Ovo podsjeća na narativ iz 80-ih godina kada su se plasirali određeni mitovi o šiptarskom separatizmu i stvaranju islamske države. Riječ je o velikosrpskom saboru koji relativizira ovu ideju. U isto vrijeme spominju mir i razdruživanje. Mislim da je u ovom slučaju posrijedi udruživanje Srbije i RS. Ono što srpski političari koriste je i stvaranje nepostojećih neprijatelja. U ovome učestvuje, pored političara, i SPC čime Srbija dokazuje da je glavni generator nestabilnosti na Balkanu– govori Muhasilović.

Milorad Dodik je najavio da se Dan manjeg bh. entiteta RS neće više obilježavati 9. januara nego 15. februara kada se obilježava Dan državnosti Srbije. Muhasilović ističe da je nezamislivo da se na ovaj način povezuje entitet RS sa onima koji su napadali BiH ’90-ih.

-Šalje se takva poruka da Dodik krši na ono na šta se poziva, Dayton. Ne možete povezivati njegov dan sa onima koji su susjedi ali i koji su učestvovali u dešavanjima ’90-ih. Ovo treba da ispituje i Ustavni sud ali vidimo da i on politički preživljava. Institucije su infiltrirane od destruktivnih, separatiskičkih struktura. On nam odvlači pažnju od infiltriranja svojih ljudi odanih Beogradu u institucijama BiH. On će na taj način okupirati insititucije BiH. To je politika udruživanja a ne razdruživanja. Na ovo se može jedino odgovoriti proaktivnoim politikom – navodi Muhasilović.

#AleksandarVučić #Beograd #BiH #Dayton #HayatTV #JahjaMuhasilović #MiloradDodik #RS #Srbija #UstavniSud #bih