Članak

EVROPSKA KOMISIJA

Ukrajina i Moldavija ispunile sve kriterijume za početak pregovora s EU

Ukrajina i Moldavija ispunjavaju sve kriterijume potrebne za formalni početak pregovora o članstvu u EU, saopštila je jučer Evropska komisija, nakon što je ukrajinski premijer Denys Shmyhal poručio da bi pregovori mogli da počnu kasnije ovog mjeseca.

(Patria) - Ukrajina i Moldavija ispunjavaju sve kriterijume potrebne za formalni početak pregovora o članstvu u EU, saopštila je jučer Evropska komisija, nakon što je ukrajinski premijer Denys Shmyhal poručio da bi pregovori mogli da počnu kasnije ovog mjeseca.

- Odluka je sada u rukama država članica, na njima je da usvoje pregovarački okvir. Kada se ovaj korak odradi, prerogativ je predsjedništva EU da sazove međuvladinu konferenciju kako bi se zvanično označio početak pregovora - rekla je portparolka Evropske komisije za proširenje Ana Pisonero.

O procjeni Komisije dalje će raspravljati eksperti u radnim grupama, a sljedeće sedmice o tome će razgovarati ambasadori vlada EU.

Sve države članice EU moraju jednoglasno da se slože da započnu pregovore, a Belgija, koja predsjedava EU po principu rotacije do kraja juna, pravi aranžmane za međuvladine konferencije s Ukrajinom i Moldavijom koje će biti održane 25. juna u Luksemburgu, ukoliko bude jednoglasne podrške.

Podrška svih 27 država EU nije zagarantovana jer Mađarska, koja održava tople veze sa Rusijom i koja je kritikovala kandidaturu Ukrajine za članstvo, sumnja u procjenu Komisije da je Ukrajina spremna i želi da vidi još neke stavke u pregovaračkim okvirima, prenosi Reuters.

Belgija i Komisija žele da postignu dogovor u junu, prije nego što Mađarska preuzme šestomjesečno rotirajuće predsjedavanje 1. jula, jer diplomate EU očekuju da će Budimpešta odložiti cijeli proces do 2025. godine.

Kijev je podnio zahtjev za članstvo u EU nekoliko sedmica nakon ruske invazije u februaru 2022. i dobio status kandidata četiri mjeseca kasnije.

Uprkos efektima rata, koji je razorio ekonomiju i primorao milione da napuste svoje domove, ukrajinska vlada provodi sveobuhvatne reforme koje je preporučila EU, uključujući uvođenje antikorupcijskih mjera i propisa za javne uprave i sigurnost hrane, piše britanska agencija.

#AnaPisonero #Belgija #DenysShmyhal #EU #EvropskaKomisija #Kijev #Mađarska #Moldavija #Pregovori #Ukrajina #Svijet