Članak

OTKLONJENI PROBLEMI

Norveška najavila normalizaciju izvoza plina do kraja sedmice

Norveški izvoz plina u Veliku Britaniju postupno će se normalizovati do kraja sedmice, objavio je norveški operater sistema Gassco, signalizujući da su problemi na platformi na Sjevernom moru otklonjeni.

(Patria) - Norveški izvoz plina u Veliku Britaniju postupno će se normalizovati do kraja sedmice, objavio je norveški operater sistema Gassco, signalizujući da su problemi na platformi na Sjevernom moru otklonjeni.

Norveški izvoz plina u Evropu osjetno je smanjen u ponedjeljak zbog pukotine na cjevovodu na Equinorovoj platformi u Sjevernom moru, saopštio je operater cjevovoda Gassco.

Zbog smanjenih isporuka, cijene plina s 30-dnevnim rokom isporuke dosegle su na početku sedmice na referentnoj evropskoj berzi najviši nivo od decembra - 38,56 eura za megavatsat.

Gassco je u međuvremenu najavio da bi se opskrba do kraja sedmice trebala normalizovati, poručivši u srijedu da bi od petka kupcima trebalo biti dostupno 35 miliona prostornih metara plina dnevno iz pogona u Nyhamni.

Ovaj operater jučer je objavio da će kupcima u Velikoj Britaniji od danas biti dostupno 45 miliona prostornih metara plina dnevno iz Nyhamne.

Kada su svi njeni kapaciteti u funkciji, Nyhamna dnevno obradi do 79,8 miliona prostornih metara plina.

Evropska referentna cijena plina jučer tokom poslijepodneva iznosila je 33,5 eura po megavatsatu i bila je za 0,4 posto viša nego u srijedu.

Norveška je od 2022. najveći opskrbljivač Evrope plinom, podmirujući otprilike četvrtinu potražnje. Svaka obustava rada na norveškim poljima stoga može biti okidač za rast cijena plina.

Vijest o problemima u Norveškoj podigla je cijene plina i u SAD i u Aziji, budući da se smanjena opskrba poklopila s valom potražnje za ukapljenim prirodnim plinom u uslovima toplinskog vala u Aziji i zapadnih sankcija na uvoz ruskog plina.

SAD su glavni izvoznik LNG-a, ali prekidi u opskrbi iz drugih dijelova svijeta podižu cijene na američkom tržištu, budući da ga proizvođači šalju u inostranstvo.

#Norveška #plin #Svijet