Članak

BIVŠI PREDSJEDNIK SAD-a

Trump: Izrael mora pobijediti i brzo završiti posao u Gazi

Bivši američki predsjednik Donald Trump smatra da je izraelski lobi bio najutjecajniji u Washingtonu prije 15 godina, ali da je danas daleko od svoje nekadašnje moći "zbog nekih demokratskih imena".

(Patria) - Bivši američki predsjednik Donald Trump smatra da je izraelski lobi bio najutjecajniji u Washingtonu prije 15 godina, ali da je danas daleko od svoje nekadašnje moći "zbog nekih demokratskih imena".

U intervjuu za televiziju Fox News, Trump je govorio o izraelskim napadima na Pojas Gaze i američko-izraelskim odnosima, istakavši da Izrael "mora dobiti rat u Gazi i brzo završiti posao".

Ustvrdivši da je zaboravljeno ono što je Izrael doživio 7. oktobra, naveo je da te napade treba pamtiti i da Izrael treba biti jak "kao i ranije" u američkoj politici.

- Izrael ovaj posao (u Gazi) mora završiti brzo i snažno, i vratiti se u život jer je predugo trajao. Moraju pobijediti i završiti posao - rekao je republikanski političar.

S druge strane je naglasio da je izraelski lobi bio najutjecajniji u Washingtonu prije 15 godina, ali je danas daleko od svoje nekadašnje moći "zbog nekih demokratskih imena".

Okrivivši lidera većine u Senatu, demokratu Chucka Schumera, koji je prethodno ciljao izraelskog premijera Benjamina Netanyahua i izjavio da bi izbori trebali biti održani u Izraelu, Trump je rekao:

"Oni (izraelski lobi) nemaju pristalice koje su nekada imali. Čak se i Schumer ponaša kao Palestinac."

#DonaldTrump #Gaza #Izrael #svijet