Članak

SAVEZ BIH

U Sarajevu sutra počinje Evropsko prvenstvo u džudou za veterane

(Patria) - Evropsko prvenstvo u džudou za veterane i Evropsko prvenstvo u katama počinje sutra u Sarajevu, a trajat će do 11. juna.

Dodjelom domaćinstva i tehničke organizacije Džudo savezu Bosne i Hercegovine, Evropska džudo unija (EJU) još jednom je potvrdila da ima izuzetno povjerenje u organizatorske sposobnosti krovnog saveza naše zemlje.

- U ime Džudo saveza Bosne i Hercegovine, želim svima dobrodošlicu na Evropsko prvenstvo za veterane, jednu od najvećih službenih sportskih manifestacija ove godine u Bosni i Hercegovini. Naš Savez i sve osobe uključene u tehničku organizaciju, kao i uvijek, dat će sve od sebe da događaj protekne u najboljem redu, pogotovo kada se zna da je ovo prvi put da organizujemo događaj za veterane - kazao je predsjednik Saveza, Ognjen Pavlović.

Ovo veliko međunarodno takmičenje u prijestolnici naše domovine okupit će blizu 800 takmičara iz 36 zemalja, a prema dosadašnjim prijavama na Prvenstvu Starog kontineta učestvovat će 658 džudista i 125 džudistkinja.

Bosnu i Hercegovinu na ovom događaju, koji je u takmičarskom kalendaru EJU-a označen kao jedan od najbitnijih i to u godini koja je olimpijska, predstavljat će 31 takmičar.

Za razliku od nekih ranijih takmičenja, čiji je tehnički organizator bio Džudo savez Bosne i Hercegovine, ovoga puta odlučeno je da se borilište umjesto tri sastoji iz četiri tatamija, pa će svi gledaoci moći istovremeno pratiti četiri borbe, što je svakako garant još bolje atmosfere u samoj dvorani.

- Želio bih se zahvaliti i gospodinu Laszlu Tothu, predsjedniku Evropske džudo unije na ukazanom povjerenju prilikom dodjele organizacije događaja i lokalnim vlastima na podršci koju su nam pružili u organizaciji - naglasio je predsjednik Pavlović.

Važno je naglasiti da na ovom Evropskom prvenstvu za veterane pravo nastupa imaju sve judoke starije od 30 godina, ali pod uslovom da je od njihovog posljednjeg seniorskog nastupa prošla najmanje jedna godina.

Po okončanju dva takmičenja održat će se i Kodokan kata seminar, koji će trajati od 12. do 14. juna.

#BosnaHercegovina #DžudoSavez #DžudoVeterani #EvropskoPrvenstvo #KodokanKataSeminar #LaszloToth #MeđunarodnoTakmičenje #OgnjenPavlović #Sarajevo #sport #TakmičarskiKalendar