Članak

PRIJAVIO GA I STRANAČKI KOLEGA

Tužilaštvo SBK istražuje Nijaza Heleza (SDP), kako se štele radna mjesta u Elektroprivredi?

(Patria) - Protiv federalnog zastupnika Nijaza Heleza (SDP) Tužilaštvu Srednjobosanskog kantona dostavljene su dvije prijave za navodnu zloupotrebu položaja, a sve u vezi s zapošljavanjem u Elektroprivredi Bosne i Hercegovine, odnosno produžnici Travnik, saznaje Faktor.

Iz Tužilaštva SBK je potvrđeno da su zaprimljene prijave te da je formiran predmet.

- Tužilaštvo u predmetu vrši provjere navoda iz prijava, te se provode zakonom propisane mjere i radnje, pa obzirom da se predmet nalazi u fazi provjera i prikupljanja dokaza nismo u mogućnosti dostaviti više informacija – naveli su.

Jedna od prijava dostavljena je anonimno, dok je drugu dostavio Helezov stranački kolega Karim Baković koji je bio jedan od aplikanata na raspisanom javnom pozivu.

Kako nam pojašnjava Baković, konkurs je objavljen 17. januara.

- Vidio sam da ispunjavam uvjete za jedno od ranih mjesta i odlučio konkurisati. Nijaz Helez kada je čuo da želim konkurisati, nazvao me je i rekao da ne smijem i ne trebam, te da ukoliko konkurišem neću biti primljen. Pitao sam ga zašto, a on mi je rekao da se već zna ko će tu raditi – započinje Baković.

Na tome se, dodaje, razgovor završio.

- Poslije nekoliko dana sreo sam v. d. direktora društva Edina Jareba u jednom ugostiteljskom objektu u Gornjem Vakufu. On mi saopćava da je unazad sat vremena bio na sastanku u jednom restoranu u Bugojnu s Helezom i još nekim ljudima, a gdje mu je ovaj dao spisak onih koji trebaju biti primljeni i da mene na tom spisku nema - pojašnjava Baković te dodaje da mu je Jareb kazao kako se mora zaposliti izvjesna gospođa bliska Helezu.

Osim prijave Tužilaštvu SBK i SIPA-i, Baković je pisao i stranačkom predsjedniku Nerminu Nikšiću, ali odgovor nije dobio.

Faktor je stupio u kontakt i sa zastupnikom Helezom koji nam je naveo kako ne zna ništa o spomenutim navodima.

- Nisam direktor, niti sam uposlenik. Apsolutno nikakvog utjecaja tu nit imam, nit mogu imati. Nemam pojma, niti me ko zvao. Vjerujte, s aspekta funkcije koju ja obnašam veze sa tim nemam, niti mogu imati. Ja nemam pravo na to. Ja ne znam ni šta se tu dešava – rekao je Helez.

Potom je ispričao:

- Moja supruga je nekada davno konkurisala na 33 mjesta. Zamolio bih ja nekoga, možda bih i Vas zamolio, de ako nešto može. Međutim, nikada nije supruga prošla.


Ponovio je još jednom kako nema veze sa navodima.


- To mene ne interesuje, to mi je tako bezveze. Nisam dio toga. Nek' organi preduzmu sve mjere – zaključio je.

Faktor je imao uvid u sve detalje krivične prijave koju je Baković podnio Tužilaštvu SBK, SIPA-i i Federalnom tužilaštvu, kao i u pismo poslano predsjedniku SDP-a Nerminu Nikšiću. U ovim prijavama, kao i pismu, sadržani su brojni detalji navodnog krivičnog djela, kao i pojedinosti iz privatnog života, tačnije priroda odnosa onih koji lobiraju i onih koji navodno trebaju biti zaposleni.

#Bugojno #EdinJareba #Elektroprivreda #GornjiVakuf #KarimBaković #NerminNikšić #NijazHelez #SIPA #TužilaštvoSBK #BiH