Članak

HAG

Američki kongres usvojio zakon o sankcijama MKS-u zbog istrage o Izraelu

(Patria) - Predstavnički dom američkog Kongresa glasao je za podnošenje uglavnom simboličnog zakona kojim se poziva na sankcije Međunarodnom krivičnom sudu (MKS) nakon što je njegov tužilac podnio zahtjev za izdavanje naloga za hapšenje premijera Izraela Benjamina Netanyahua.

Tužilac suda sa sjedištem u Hagu rekao je da bi Netanyahu i ministar odbrane Yoav Gallant trebali biti uhapšeni po optužbama za rat u Gazi, zajedno s trojicom vođa Hamasa, javio je AFP.

Zakon o suzbijanju nelegitimnog suda u Domu SAD, koji podržavaju gotovo svi republikanci i oko petina demokrata, bi zabranio ulazak u SAD zvaničnicima MKS-a koji su uključeni u ovaj slučaj, ukinuo bi im vize i ograničio bilo kakve transakcije imovine sa sjedištem u SAD-u.

„Današnje glasanje povlači crtu u pijesku za bezakonje postupanja zvaničnika MKS-a“, rekao je u saopštenju predsjedavajući republikanskog doma Mike Johnson.

„SAD čvrsto stoje uz Izrael i odbijaju da dopuste međunarodnim birokratama da neosnovano izdaju naloge za hapšenje izraelskog rukovodstva zbog lažnih zločina.“

Zakon se, međutim, smatra „nacrtom za razmjenu poruka“, jer je malo vjerovatno da će ga prihvatiti Senat kojim upravljaju demokrate i da bi na njega u svakom slučaju mogao staviti veto predsjednik Joe Biden, koji je rekao da mu se „snažno protivi“.

Tužilac MKS-a Karim Khan rekao je prošlog mjeseca da traži naloge za dvojicu Izraelaca, kao i za lidere Hamasa Yahya Sinwara, Ismaila Haniyeha i Mohammeda Deifa, zbog sumnji za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti.

124 države članice MKS-a će na kraju odlučiti da li će izvršiti bilo kakve naloge koje izdaju njegove sudije. Ni Izrael ni SAD nisu članice. Dok je Bijela kuća kritikovala MKS a Biden je zahtjev za izdavanje naloga za hapšenje nazvao
„nečuvenim“, glasnogovornik američkog Vijeća za nacionalnu sigurnost John Kirby rekao je prošle sedmice da sankcije nisu „pravi pristup“.

Glasnogovornik State Departmenta Matthew Miller potvrdio je tu politiku u utorak, rekavši novinarima prije glasanja: „Naš stav kao administracije je da ne podržavamo sankcije. Ne vjerujemo da je to prikladno u ovom trenutku.“

Netanyahu je rekao da je „iznenađen i razočaran“ američkim stavom u intervjuu emitovanom u nedjelju, usred zategnutih odnosa Washingtona i Izraela zbog sve većeg broja poginulih u Gazi.

#Amerika #Biden #Hamas #Izrael #Kongres #Netanyahu #Rat #Sankcije #Sud #Zločini #svijet