Članak

JAPAN

Problemi s prekomjernim turizmom: U Tokiju žele zabraniti konzumaciju alkohola na javnim mjestima

Jedna od najpopularnijih turističkih četvrti u Tokiju - Shibuya - želi zabraniti konzumiranje alkohola na ulicama i javnim mjestima, i to svakog dana od 18 sati do 5 ujutro.

(Patria) - Jedna od najpopularnijih turističkih četvrti u Tokiju - Shibuya - želi zabraniti konzumiranje alkohola na ulicama i javnim mjestima, i to svakog dana od 18 sati do 5 ujutro.

Ova mjera trebala bi stupiti na snagu u oktobru. A sve je to, čini se, zbog problema koje im uzrokuje prekomjerni turizam.

Japan se teško nosi s prekomjernim turizmom nakon pandemije - više od tri miliona turista posjetilo je zemlju samo u aprilu i maju ove godine, a taj će se trend vjerovatno nastaviti i tokom ljeta.

Zato će, nadaju se Japanci, ova mjera uroditi plodom i donijeti im malo više mira.

"Šteta uzrokovana prekomjernim turizmom postala je ozbiljna, od materijalne štete uzrokovane opijanjem na ulici do svađa s lokalnim stanovništvom i bacanja velikih količina praznih limenki i boca", saopštio je grad prošlog oktobra, podsjeća CNN.

Shibuya City, koji je samoupravna četvrt unutar Tokija, može donositi vlastite mjere, a ovo je jedna od njih i njom žele ograničiti konzumiranje alkohola na ulicama.

No, alkoholna pića i dalje će se moći naručivati u restoranima, barovima i klubovima.

Shibuya je dom nekih od najpopularnijih atrakcija glavnog grada, uključujući svetište Meiji, park Yoyogi i "Shibuya Scramble Crossing" - za koje se vjeruje da je najprometnija raskrsnica na svijetu.

Međutim, ova vijest nije nikakvo iznenađenje za lokalno stanovništvo. Naime, još prošle jeseni u ovoj četvrti zabranjene su sve aktivnosti vezane uz Noć vještica, a alkohol je naveden kao glavni razlog zabrane. To je uključivalo i zabranu konzumacije alkohola izvan barova i restorana.

#Alkohol #Atrakcije #Barovi #CNN #Japan #Ljeto #Mjera #Restorani #Shibuya #Turizam #svijet