Članak

OTKAZANE OPERACIJE

Nekoliko bolnica u Londonu na meti cyber napada

Nekoliko bolnica u Londonu pogođeno je cyber napadom koji onemogućava pristup podacima neophodnim za transfuzije i rukovanje krvnim produktima.

(Patria) - Nekoliko bolnica u Londonu pogođeno je cyber napadom koji onemogućava pristup podacima neophodnim za transfuzije i rukovanje krvnim produktima.

Usljed cyber napada onemogućen je i pristup rezultatima s odjeljenja za patologiju, pa su u tri bolnice otkazane operacije, a u dvije transplantacije.

BBC piše da je pet bolnica moralo otkazati sve specijalističke kardio-vaskularne i pulmološke preglede, zbog nemogućnosti pristupa podacima sistema britanskog državnog zdravstva.

Bolnice su počele da šalju pacijente kojima je neophodna hitna medicinska pomoć ili operacije u obližnje medicinske ustanove koje nisu pogođene napadom.

Uprava nadležna za napadnute bolnice potvrdila je da su one meta cyber napada, koji u potpunosti blokira pristup elektronskom sistemu zdravstvene zaštite, sve dok ne bude isplaćen otkup.

Posljednji uspješan napad ove vrste na britansko državno zdravstvo dogodio se 2017. godine i tada nikakav novac nije isplaćen.

Šteta za državno zdravstvo tada je iznosila više stotina miliona funti, pošto je otkazano nekoliko stotina hiljada pregleda i operacija. A o kojoj se šteti radi ovaj put, još je rano za procjenu.

#BBC #CyberNapad #ElektronskiSistem #HitnaPomoć #KrvniProdukti #London #Operacije #Otkup #Patologija #Transfuzije #svijet