Članak

U KNEZ MIHAILOVOJ

U centru Beograda osvanuo grafit koji negira genocid u Srebrenici

Grafit je oslikan na zgradi u Knez Mihailovoj ulici u strogom centru grada.

Foto: RSE

(Patria) - U centru Beograda osvanuo je veliki grafit na kojem na engleskom jeziku piše "Jedini genocid na Balkanu bio je nad Srbima".

Grafit je oslikan na zgradi u Knez Mihailovoj ulici u strogom centru grada, piše RSE.

Ispod slova na crnoj pozadini potpisana je ultradesničarska grupa "Narodna patrola".

Na Telegram kanalu ove neregistrovane organizacije je 30. maja objavljen video grafita uz poruku "Pamtimo, molimo se. Mnogi drugi nek se stide".

Grafit se pojavio nakon što je u Ujedinjenim nacijama 23. maja usvojena Rezolucija kojom se 11. juli proglašava Međunarodnim danom sjećanja na genocid u Srebrenici.

"Narodna patrola" poznata je po veličanju Ratka Mladića koji je u Hagu osuđen za genocid u Srebrenici, organizaciji protesta podrške Rusiji nakon njene invazije na Ukrajinu i napadima na izbjeglice i migrante.

Usvajanju Rezolucije o Srebrenici protivila se i vlast u Srbiji čiji su predstavnici poručivali da se njom pripisuje kolektivna odgovornost srpskom narodu.

U Beogradu su se uoči održavanja sjednice Ujedinjenih nacija pojavili bilbordi sa porukom "Mi nismo genocidan narod".

Na njima su bili istaknuti grbovi Srbije i Republike srpske.

U Rezoluciji se, inače, ne pominje nijedan narod, niti država. Njom se osuđuje negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca.

Njom se ukazuje na činjenice utvrđene presudama Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju i Međunarodnog suda pravde, kao i domaćih sudova.

#Beograd #NegiranjeGenocida #Region