Članak

PREDSJEDNIK SBIH

Efendić: Dodik je zahvaljujući Trojki dobio 300 miliona KM više nego što pripada Rs

Lider Stranke za BiH i načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić u programu N1 iznio je optužbe na račun stranaka Trojke, kazavši da su omogućile Miloradu Dodiku i SNSD-u da od PDV-a dobije 300 miliona KM više nego što pripada Rs.

(Patria) - Lider Stranke za BiH i načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić u programu N1 iznio je optužbe na račun stranaka Trojke, kazavši da su omogućile Miloradu Dodiku i SNSD-u da od PDV-a dobije 300 miliona KM više nego što pripada Rs.

- To su ozbiljni novci i znamo koliko je Dodik bio očajan, na svim stranama je pokušavao doći do novca. I našao ga je ovdje u državi koju pokušava na sve načine uništiti. Ipak je zahvaljujući Trojki uspio da dobije 300 miliona KM - kazao je Efendić za "Dan uživo".

Komentarisao je i izbor Marina Vukoje za sudiju Ustavnog suda BiH.

- Naš stav je bio da je Ustavni sud BiH posljednja institucija koja bi se trebala popunjavati politički - naveo je Efendić.

Osvrnuo se i na jučerašnju izjavu komesara Olivera Várhelyija, koji je u Sarajevu poručio da bez budžeta nema ni novca Evropske unije za BiH.

- Mi smo u 6. mjesecu, a nemamo ni prijedlog budžeta. To je u stvari slika efikasnosti ove vlasti. Prošle godine smo imali na sva zvona priču o najbržem formiranju Vijeću ministara i rekordnom budžetu, a vrijeme je pokazalo da to baš i nije tako.

Mi smo od početka govorili da se vlast napravi s opozicijom iz Rs. Znamo kako je bilo kad je bila ta opozicija, tada su se mnogi koraci napravili. Od SNSD-a imamo samo prijetnje i neprestane blokade, a to opozicija iz Rs nije radila. Ali Trojka je odlučila da ide s Dodikom - ističe Efendić.

Na pitanje jesu li to odlučili oni ili HDZ, odgovorio je da nije HDZ mogao dići njihove ruke.

- U septembru prošle godine sazvana je jedina sjednica Vijeća Uprave za indirektno oporezivanje. Tada je za treći kvartal Rs dodijeljeno 100 miliona KM više i nikada nakon toga to Vijeće više nije sazvano.

To je do danas 300 miliona KM više koje su otišle prema budžetu Rs iz prihoda od PDV-a. To su ozbiljni novci i znamo koliko je Dodik bio očajan, na svim stranama je pokušavao doći do novca.

I našao ga je ovdje u državi koju pokušava na sve načine uništiti. Ipak je zahvaljujući Trojki uspio da dobije 300 miliona KM više nego što pripada Rs za tri kvartala - rekao je Efendić.

Ukoliko PDP nakon odluke Centralne izborne komisije (CIK) BiH dobije petog delegata u Klubu Srba u Domu naroda, spominje se prekompozicija državne vlasti. Za Efendića je pitanje bilo da li bi to bilo rješenje za blokade u kojima se BiH nalazi?

- Ne znam, ali ako se to desi, djelomično će se promijeniti odnos snaga. Trojka je SNSD-u omogućila četvrtog delegata. Bit će moguće da se SNSD pošalje u opoziciju. Ali to neće dozvoliti Čović koji uspješno rukovodi liderima Trojke - naglašava Efendić.

Upitan o mogućoj rekonstrukciji Vlade FBiH, predsjednik Stranke za BiH kaže kako su vrlo male mogućnosti da dođe do toga.

- Te priče se plasiraju da se zaokupi pažnja javnosti od stvarnih problema - smatra Efendić.

A za mogućnost eventualnog ulaska NES-a u vlast na federalnom nivou, rekao je kratko: "Meni se to ne čini tako".

Ističe da Stranka za BiH neće mijenjati stranu.

- Vrijeme je pokazalo da sve što smo govorili, da smo bili u pravu. Nismo hjeli biti dio Federalne vlade u kojoj će HDZ biti stariji brat i upravljati procesima - napominje Efendić.

Zastupnici SBiH u Parlamentu FBiH glasali su protiv izbora Marina Vukoje u Ustavni sud BiH. Jedno od pitanja voditelja emisije je bilo i da li je to bila direktiva iz vrha stranke ili lični stav zastupnika?

- I jedno i drugo. Naš stav je bio da je Ustavni sud BiH posljednja institucija koja bi se trebala popunjavati politički - odgovorio je Efendić.

Čula su se objašnjenja da bi izbor sudije, koji je po volji SDA i DF-a, samo dodatno udaljio Bošnjake i Hrvate u FBiH, konstatovao je voditelj.

- Te priče nemaju smisla. Biraju se četiri sudije iz FBiH, u Ustavnom sudu nema nikavih Hrvata, Bošnjaka…

To se ništa u zakonu ne spominje (prilikom biranja). Trebalo je tražiti najboljeg kandidata koji će suditi prema pravu.

Sudija Ustavnog suda je vrh našeg pravnog sistema, a bira se čovjek koji nema nikakvog iskustva.

Ustavni sud BiH je posljednja adresa i zamislite da o pravu građana udlučuje čovjek koji nikada nije napisao neku presudu. Zato su kolone naših građana otišle iz BiH - zaključio je Efendić u razgovoru za N1.

#MiloradDodik #politika #SemirEfendić #StrankaZaBosnuIHercegovinu #trojka #bih