Članak

sjednice

CIJENA IDE 10 POSTO GORE Stari saziv FERK-a 11. juna odlučuje o linearnom poskupljenju struje

(Patria) - Nakon što je Regulatorna komisija za energiju FBiH (FERK) odbila prvobitni zahtjev Elektroprivrede BiH za poskupljenje struje, odnosno uvođenje modela tri tarife, već je stigao novi zahtjev za linearno povećanje cijena za domaćinstva i ostala potrošnja.

U utorak 11. juna zasjeda Regulatorna komisija za energiju u Federaciji Bosne i Hercegovine – FERK, a odmah pod prvom tačkom dnevnog reda razmatrat će se i odlučivatie o Prijedlogu cijena za snabdijevanje krajnjih kupaca kod javnog snabdjevača JP Elektroprivreda BiH d.d. – Sarajevo.

Iz Elektroprivrede BiH ranije su poručili da je prijedlog linearnog povećanja cijena izrađen s pažljivim razmatranjem trenutnih ekonomskih i tržišnih uslova, te usmjeren na postizanje balansa između potrebe za obezbjeđenjem održivosti sistema i pogonske spremnosti postrojenja za proizvodnju električne energije.

Prijedlog postotka linearnog povećanja, koji je utvrđen nakon preispitivanja odbijenog cjenovnog modela, iznosi 10% za domaćinstva i 8,1% za ostalu potrošnju na 0,4 kV, uključujući energiju i mrežarinu.

Inače, na posljednoj sjednici Predstavničkog doma Parlementa Federacije imenovan je novi saziv FERK-a i to: Samir Hadžihusejnović, kadar SDP-a, Sanela Pokrajčić (HDZ) i Vesna Marić (HDZ). Njih bi trebao potvrditi i Dom naroda zakazan za 12. juna, što znači da će odluku o poskupljenju struje razmatrati stari saziv FERK-a.

#ElektričnaEnergija #Elektroprivreda #Energetika #Ferk #Potrošnja #SamirHadžihusejnović #SanelaPokrajčić #Sarajevo #SazivFerk #VesnaMarić #bih