Članak

SIPA

U Sarajevu uhapšen Nijemac po potjernici INTERPOL-a, tereti se za pokušaj ubistva

(Patria) - Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhapsili su 31. maja u Sarajevu državljanin Njemačke za kojim je raspisana INOTERPOL-ova potjernica zvog pokušaja ubistva.

“Postupajući po međunarodnoj difuznoj potjernici izdatoj na zahtjev pravosudnih organa NCB INTERPOL-a Wiesbaden, Savezna Republika Njemačka, policijski službenici Operativno-istražnog tima FAST, Državne agencije za istrage i zaštitu, u saradnji sa službenicima Službe za poslove sa strancima Bosne i Hercegovine, dana 31.05.2024. godine u Sarajevu, su lišili slobode jednu osobu. Osoba se traži radi kaznenog gonjenja zbog počinjenja kaznenog djela pokušaj ubojstva sa umišljajem, sa nanošenjem tjelesnih ozljeda opasnom radnjom Njemačkog kaznenog Zakona, za koja djela se može izreći maksimalna kazna doživotni zatvor”, navode iz SIPA-e.

Dodaju da je osoba je locirana nakon višednevne aktivne potrage i suradnje sa nadležnim organima Savezne Republike Njemačke, uz razmjenu saznanja i suradnju sa Službom za poslove sa stranicma Bosne i Hercegovine i partnerskim agencijam Bosne i Hercegovine.

“Osoba lišena slobode je u zakonskom roku predata Sudu Bosne i Hercegovine u dalju nadležnost”, saopšteno je iz SIPA-e.

#BosnaHercegovina #FAST #INOTERPOL #NCBINTERPOL #Njemačka #Potjernica #Sarajevo #SIPA #Uhapšen #Wiesbaden #BiH