Članak

OSUMNJIČENI KOMUNICIRALI NA SKY-u

SIPA u Lukavcu uhapsila osumnjičenog za pranje novca stečenog trgovinom velikih količina kokaina iz Južne Amerike

(Patria) - Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) na području Lukavca izvršili su pretrese na više lokacija i uhapsili jedno lice osumnjičeno za organizovani kriminal u vezi sa pranjem novca.

Pretresi u okviru akcije "Plaza" izvršeni su juče na pet lokacija, a pretresen je i sef u jednoj banci u Tuzli, saopšteno je iz SIPA-e.

Pronađeni su predmeti koji mogu da posluže kao dokazi u daljem toku krivičnog postupka - mobilni telefoni, gotov novac veće vrijednosti, određena dokumentacija, kao i drugi predmeti koji se mogu dovesti u vezu sa izvršenjem krivičnih djela.

Akcija se realizuje se na osnovu sprovedenih istražnih radnji i prikupljenih dokaza o djelovanju grupe za organizovani kriminal koja je prevozila i distribuisala kokain u velikim količinama iz zemalja Južne Amerike u zemlje zapadne Evrope i šire.

Ova grupa je prala novac u višemilionskim iznosima koje je stekla ovim kriminalnim aktivnostima, a tokom izvršenja krivičnih djela pripadnici grupe su komunicirali putem "SKY" aplikacije.

Pretresi su izvršeni prema naredbi Suda BiH i pod nadzorom Tužilaštva BiH, a u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona, kazali su iz SIPA-e.

Nakon lišenja slobode, policijski službenici SIPA-e predali su Tužilaštvu BiH, osumnjičenog sa područja Lukavca, rođenog 1977. godine.

Prikupljeni su dokazi koji ukazuju da je ovaj osumnjičeni ilegalno unio najmanje 1,5 miliona eura, iz zemalja
zapadne Europe na područje Bosne i Hercegovine, a koji novac je dalje ulagan u privrednom poslovanju u pravnim osobama, odnosno poduzećima čiji su vlasnici drugi pripadnici organizirane skupine.

Nakon ispitivanja osumnjičenog, postupajući tužilac donijet će odluku o prijedlogu pritvora i daljim istražnim
aktivnostima u predmetu.

#Evrope #JužneAmerike #MUPTK #Plaza #SIPA #SKY #TužilaštvoBosneiHercegovine #Tuzli #BiH